Try vegan: week 1


strawberry and banana smoothie

De eerste 10 dagen van de vegan challenge zitten erop en ik heb er al enorm van genoten! Ik heb het geluk gehad om 10 dagen lang helemaal zelf mijn maaltijden te kunnen kiezen en een keuken tot mijn beschikking te hebben, wat het natuurlijk wel gemakkelijker maakte dan moest ik bijvoorbeeld op etentjes uitgenodigd geweest zijn of full time aan het werk was. Op die manier heb ik de mogelijkheden al wat kunnen aftoetsen en ben ik mij de gewoonte eigen aan het maken om steeds zelf een snack mee te brengen. Het heeft enorm gesmaakt, ik kon mijn creativiteit wat kwijt en ik had niet gevoel dat ik een grote aanpassing moest maken, waarschijnlijk omdat ik al van een grotendeels vegetarisch eetpatroon kwam.

English: The first 10 days of the vegan challenge are done and so far I really enjoyed it! I was lucky to be able to choose all my meals myself and to have a kitchen available during these past 10 days so I didn't had to face obligatory non vegan dinners or the difficulties of working full time (and having less time to cook). This made it easier to get to know the possibilities of plant based cooking and to learn myself some new habits such as bringing my own snacks if I go out in case I get hungry and there's nothing vegan around. It was already so tasty and I could play around and let my creativity do it's thing. I don't feel like I have to adjust a lot to this diet, I think it's because I was already eating mainly vegetarian.

vegan lazy falafel pita

Hieronder heb ik een overzichtje gemaakt van alles wat ik tijdens de voorbije 10 dagen gegeten heb. Niet alles is even gezond, er werd heel wat afgesnoept en mijn vriend en ik hadden het afgelopen weekend een extreem lui, gezellig "binnenblijf weekend" waar de chips en koekjes het meestal van het koken haalde. Toch zitten er ook gezonde maaltijden tussen, geen paniek! De komende dagen zal het er waarschijnlijk ook wel weer gezonder aan toegaan nu ik weer in België ben. Veel maaltijden kun je ook in mijn Instagrampagina zien onder de highlight "Vegan homemade". Wie geïnteresseerd is in een receptje, mag mij uiteraard altijd een berichtje sturen of reageren, ik help je graag! En eerlijk is eerlijk, tot nu toe is het ondanks alle inspanningen niet 100% vegan verlopen, hierover kan je ook lezen in mijn onderstaande planning. Zou jij het kunnen om plantaardig te eten voor een maand?

Below you can find an overview of everything I ate during those first 10 days. It wasn't all that healthy, my sweet tooth made me crave for cookies quite often and the past weekend my boyfriend and I had an extremly lazy, cozy "staying in" weekend where the chips usually made it from cooking. But no panic, there are some healthy meals in there as well! The following days my routine will go back to normal as I am back in Belgium again and that will make eating more healthy less of a struggle (I hope). On my Instagrampage you will find some info and pictures in the "Vegan homemade" highlight as well. For those interested in recipes: feel free to contact me and ask, I love to help you! And to be completly honest, I haven't ate 100% vegan all the time, those ones you will read down below as well. Could you eat plant based for a whole month?

You can read my vegan weekmenu in English at the end of this post!

couscous and filled zucchini

Maandag 1/4:

Ontbijt: smoothie met banaan sojayoghurt, havermelk, aardbei en haver

Lunch: brood met huisgemaakte hummus

Diner: couscous, salade en 1/2 gevulde courgette met champignons, ui, restje hummus, nootjes en het vruchtvlees van de courgette.

Tussendoor: Oreo's, 1 niet vegan koekje (ik was bij de kapper in Portugal en ze was zooo vriendelijk en ondanks dat we allebei een andere taal spraken -gewaagd, I know- bood ze mij van alles aan om mij op mijn gemak te stellen en het koekje was daar 1 iets van. Het zat in mijn mond voor mijn euro viel dat het niet veganistisch was)

Dinsdag 2/4:

Ontbijt: brood met confituur

Lunch: leftover couscous met tapenade van zwarte olijven, kappertjes, walnoten, olijven en salade

Diner: pitabroodje met lazy falafel, paprika, sla en huisgemaakte looksaus. Enkele reepjes crispy tofu maar die hebben helaas de vuilbak gehaald wegens mislukt.

Tussendoor: vers sinaasappelsap, zwarte chocolade en vegan kaneelkoekjes

Woensdag 3/4 (Citytrip Lissabon):

Ontbijt: bananenshake met havermelk, druiven en brood met pindakaas en confituur

Lunch: "tonijn" pulled jackfruit sandwich met "kaas" en gerookte tempeh. Dessert met geroosterde peren, vegan ijs, karamel en nootjes in O Botanista (aanrader!)

Diner: seitan stroganov met noten, champignons, rijst en salade in Jardim dos Sentidos (aanrader!)

Tussendoor en aperitief: walnoten, toastjes en tortillachips met guacamole en papayaspread

vegan dessert in O Botanista in Lisbon

Donderdag 4/4:

Brunch: vegan American pancakes met granaatappel en agavesiroop

Diner: ovenschotel met aardappel, zoete aardappel, bloemkool, champignons, tomaat en een kokostomatensaus

Tussendoor: vegan koekjes, zwarte chocolade

Vrijdag 5/4:

Brunch: restjes American pancakes met agavesiroop en pindakaas

Diner: restjes ovenschotel van de vorige dag

Tussendoor: zwarte chocolade, koekjes, olijven en brood

Zaterdag 6/4:

Lang uitgeslapen dus alweer brunch: fruitsalade (mango, ananas, granaatappel) en brood met confituur

Diner/snacks (lui weekend zoals ik zei): brood, heel veel olijven, koeken, fruitsalade, pindakaas, zwarte chocolade, zoutchips

vegan pasta salad with mushrooms and spinach

Zondag 7/4:

Alweer lang uitgeslapen dus ontbijt en lunch samen tijdens het bingewatchen van sense8 (zo goed!): brood, fruitsalade, olijven, restjes chips en koekjes

Diner: toast champignon met sojaroomsaus en salade

Tussendoor: koekjes

Maandag 8/4: