top of page

9 questions on how to waste your time wisely (part 1)

Heb jij jouw goede voornemens al genoteerd? Of hecht je hier niet zoveel belang aan? Hoe je ook tegenover 'New year, new me!' staat, doordacht reflecteren over de afgelopen tijd kan je helpen om te ontdekken wat er echt toe doet voor jou. Zo kun je concrete goals opstellen die je dichter bij de beste versie van jezelf zullen brengen. Aan de hand van slechts 9 vragen vat je 2021 samen én zie je meteen wat anders en beter kan in 2022. In deze post lees je alvast de eerste 4 vragen en mijn antwoorden. Let's go!


Het voorbije jaar was voor de meeste mensen weer een vrij bewogen jaar. Ook bij mij gebeurde er vanalles, zowel op professioneel als privé vlak. Ik had begin 2021 enkele goals en dromen opgesteld voor mijzelf en ben heel blij dat ik ze bijna allemaal heb kunnen afvinken. De eerste dagen van het jaar sta ik steeds even na bij het afgelopen en het nieuwe jaar en bij welke goals ik deze keer wil nastreven. De podcast-aflevering '9 powerful reflection questions for 2021' van Jay Shetty heeft dit een pak makkelijker gemaakt. Hij stelt 9 vragen die je doen nadenken over wat echt telt. Want als we weten wat er toe doet, kunnen we onze tijd beter gaan besteden. Of verspillen. Het is maar hoe luchtig je het wilt bekijken! :)

1. Wat maakte je het meest gelukkig in 2021?

Bij deze vraag raadt Jay aan om door je camerarol te scrollen vanaf 1 januari 2021 tot het einde van het jaar. Dit maakt het makkelijker om momenten te herinneren die je misschien al vergeten was en om te zien of er ergens een rode draad tussen je foto's zit. Het is belangrijk om hierbij stil te staan en dankbaar voor te zijn, maar ook om te bedenken hoe je hiervoor in 2022 meer tijd vrij kan maken. Want meer tijd maken voor datgene dat je het meest gelukkig maakt, kan alleen maar geweldig zijn, toch?


Mijn antwoord:

Wat mij vorig jaar het meest gelukkig maakte is vriendschap en (na een lange tijd) weer meer vrijheid hebben. Naast de vrienden die al langer in mijn leven waren, heb ik mijn surfvriendinnetjes leren kennen en ben ik veel closer geworden met de vriendengroep die ik via mijn Gentse huisgenoten ken. Dankzij de (af en toe) versoepelde maatregelen kon ik ook weer meer gaan dansen, vieren, knuffelen en reizen. Dit gevoel van herwonnen vrijheid was echt iets wat ik nodig had.2. Wat maakte je ongelukkig in 2021?

De minder gelukkige momenten zullen wellicht niet tussen je foto's te vinden zijn, maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Door stil te staan bij de gebeurtenissen of routines die je geluk wegnamen, weet je waar je in de toekomst op kan letten want jij bent mee verantwoordelijk voor je geluk. Een mogelijke valkuil bij deze vraag is dat je je teveel focust op zaken die buiten jezelf liggen. Bijvoorbeeld wanneer je het gevoel hebt dat een persoon of iets anders jouw geluk in de weg stond door een relatiebreuk of een annulatie.

Kijk vooral naar de momenten waarbij je zelf (on)bewust de keuze maakte. Ben jij voldoende bewust van jouw keuzes en welke effecten dit heeft op je geluk?


Mijn antwoord:

In 2021 was ik vaak overwerkt en gestresst. Door de keuzes die ik maakte (demotiverende werksituatie niet 'durven' verlaten, geen nee zeggen tegen klanten, onvoldoende op mijn strepen staan, uitstelgedrag, onvoldoende focus, ...), koos ik er onbewust voor om mijn mentale en fysieke grenzen constant te overschreiden. Ik had bijgevolg weinig geduld, geen reserves, sliep slecht, zat maandenlang helemaal niet goed in mijn vel, had amper inspiratie of energie om nieuwe dingen te creëren. In mei 2021 nam ik ontslag op mijn werk en zette ik mij volledig in voor mijn bijberoep (mijn illustraties). Toen ik in oktober eindelijk een pauze nam (ik ging een weekje naar Marokko met vrienden), voelde ik pas echt hoe overwerkt en opgebrand ik was. Ik besefte toen dat ik dit mijzelf aangedaan had door bovenstaande keuzes. Dat besef kwam hard aan!
3. Wat is de grootste les die je het afgelopen jaar leerde?

Stel je voor: je bent te gast op een podcast, miljoenen mensen luisteren mee naar wat je te zeggen hebt. Wat is jouw antwoord op deze vraag? Wat was de allergrootste, allerbelangrijkste les die jij leerde? Het antwoord van Jay Shetty klonk als volgt: 'je (vrijetijds)planning laat zien waar jij het meeste om geeft'. Deze vond ik te belangrijk om niet te delen. Herken jij je in die les? Hoe vulde jij jouw vrije tijd in? Zijn er andere zaken die je geleerd hebt?


Mijn antwoord:

Afgelopen jaar stonden er 3 grote lessen centraal bij mij. Deze lessen hebben alledrie een effect gehad op hoe ik mij gedroeg, wat ik deed en hoe ik mij voelde:

  • 'Your dreams don't work unless you do' (je dromen werken niet tenzij jij ervoor werkt). De zaken gaan niet vooruit door erop te zitten kijken. Je moet tot actie overgaan. Hoewel ik veel gewerkt heb (in het bijzonder voor mijn bijberoep), heb ik dit niet constructief gedaan. Hierdoor heb ik bepaalde kansen aan mij laten passeren. Ook mijn uitstelgedrag heeft mij parten gespeeld.

  • 'Taking rest is also being productive' (rusten is ook productief zijn). Ik heb geleerd dat ik echt meer rust moet inlassen om productief te kunnen blijven. Blijven doorgaan en doorgaan zonder pauze heeft geen zin, je lichaam zal er dan wel voor zorgen dat je een (lange) pauze móet nemen.

  • 'I will never shrink myself to fight for a spot in someone else's life again' (ik zal mijzelf nooit meer kleiner maken om voor een plek in iemands leven te vechten). Eindelijk zie ik mijn waarde weer en besef ik dat ik mijzelf niet kleiner/stiller/normaler/... moet maken voor de bevestiging van anderen.
4. Waarvan wou je dat je meer gedaan had in 2021?

Waarvoor heb je in 2021 geen/weinig tijd gemaakt maar wou je eigenlijk wel meer tijd voor vrijmaken? Welke van die zaken móet echt deel uitmaken van jouw 2022? Herken wat echt belangrijk is voor jou en waarvan je een prioriteit wilt maken. Beoordeel jezelf niet. Door je hiervan bewust te worden, kan je er ook meer tijd voor gaan inplannen. Plan dit realistisch in door te bedenken of het haalbaar is om deze activiteit maandelijks 1 keer (of vaker of minder vaak) in te plannen.


Mijn antwoord:

Het antwoord dat Jay Shetty in deze podcastaflevering geeft, is ook mijn antwoord op deze vraag. Ik wil vaker vrij creëren. Creatief bezig zijn zonder 'moeten', zonder plan of beoordeling. Gewoon dingen maken, schilderen, tekenen vanuit mijn gevoel en voor mijzelf, zonder aan collecties en klanten te denken.


Wat vond je van deze vragen? Ben je benieuwd naar de volgende 5? Laat het weten in de comments of deel het op socials en tag @beyondtheclouds.be


Maak er een prachtig jaar van vol groei!


Liefs,

Margaux

60 weergaven0 opmerkingen