top of page

Full on vegan in April #tryvegan


Veggie/vegan bordje

Via mijn Instagramverhaal en mijn Facebookpagina heb je het nieuws waarschijnlijk wel al zien passeren: ik ga de hele maand april vegan eten! Ik eet over het algemeen vooral vegetarisch (soms heb ik "cheat" dagen) en zo heel af en toe passeert er ook eens een veganreceptje. Hoewel ik wanneer ik thuis ben, zoals de afgelopen maanden het geval was, weinig zelf kook, houden wij er thuis van om veel groentjes te eten, niet teveel poespas te maken rond het koken en alles wat budgetproof houden als het kan. Die lijn wil ik graag volgen met de "Try Vegan" challenge van EVA en BeVegan. Hoewel ik zeker denk dat een maand veganistisch eten haalbaar is, denk ik dat er toch ook wat uitdagingen zullen zijn.

English: Through my Instagram stories and my Facebookpage you've probably already heard the news: I am going to eat vegan for a whole month in April! In general I try to eat mostly vegetarian dishes (although I have cheatdays sometimes) and every now and then I cook vegan food. When I am at home, like for the past months, I don't cook that much but we all try to eat as much vegetables in every dish, don't like to make a lot of fuss during cooking and like to keep it all a bit budget proof. That's the path I want to follow with the "Try Vegan" challenge from EVA and BeVegan as well. Although I think it is really doable to eat vegan for a month, I am sure there will be some challenges along the line as well.

Spicy bloemkool en zoete aardappel in de oven met rijst met bonen, salade en guacamole

De twee redenen waarom ik deze uitdaging wil aangaan zijn het klimaat en mijn gezondheid. Ik doe dit niet echt voor de diertjes omdat ik dat gewoon heel erg hypocriet van mijzelf zou vinden. Het is niet dat ik het dierenleed niet erg vind, maar ik walg ook van de miserabele werkomstandigheden van werknemers van populaire winkelketens en toch koop ik sporadisch nog wel eens "fast fashion". En zo zijn er nog veel dingen waar mijn hart pijn van doet, maar ik ben nog steeds 100% fan van mijn tweedehands lederen rok en mijn lederen boots en ben niet van plan die de deur uit te gooien gewoon om mijzelf als vegan te kunnen labelen. Dat weet je dan ook alweer. Maar zoals we allemaal wel weten is vleesconsumptie net als de zuivelindustrie enorm vervuilend. Er is heel veel water, grond en energie nodig om een biefstuk of sneetje kaas tot op je bord te krijgen. Ik heb hierover al eerder gepost, wie meer wilt lezen kan hier terecht.

The two reasons I want to try this challenge are the climate and my health. I don't really do it for the animals because I feel that would be a very hypocrite choise. It's not that I don't care about the animals and their pain, but I also think the worksituation of many employees of popular shops are disguisting and still I buy "fast fashion" every now and then. There are many situations like those ones that make my heart bleed but I am not going to throw away my favorite second hand leather skirt or my lovely leather boots just for the sake of veganism. I don't need to get the whole label thing, just so you know. But as we all know, the process of meat and dairy are extremely polluting. It costs so much water, space and energy to get that beef or slice of cheese on your plate! I posted about this earlier as well (in Dutch) so everyone who's interested can follow this link.

DIY huisgemaakte vegan burger

Verder ben ik tijdens het kijken van de documentaire "What the health" ook echt geschrokken over de positieve gevolgen voor onze gezondheid wanneer we naar een plantaardig dieet overstappen. En hoewel ik deze docu met een korreltje zout neem, kan ik mij heel goed voorstellen dat veel gezondheidsproblemen makkelijk te verhelpen zijn wanneer we onze voeding aanpassen, dus geeft ik het een kans. Enkele vaak terugkerende problemen bij mij zijn vermoeidheid en veel last van slijm in mijn keel. Hoofdpijn heb ik ook vaker dan normaal, net als spierpijn in mijn rug. Twee van deze problemen zullen wellicht afnemen nu ik de pil niet meer neem, maar ik ga het allemaal in de gaten houden.

After seeing the documentary "What the health" I was shocked to learn about all the positive health changes you can experience if you change to a plantbased diet. Although I take this docu with a grain of salt I can imagen that many of our health problems can be helped by changing our diet so I am giving this a change. Some recurring health problems I have are fatigue and mucus/slime in my throat. I also suffer more than normal from headaches and muscle pains in my back. Two of these problems will probably solve themselves as I just stopped taking the pill, but I will keep an eye on all of them.

Verse saus in de maak! Ajuin, look, basilicum, pasta

Ik kook graag, maar heb niet altijd tijd of zin om uren in de keuken te staan. Dus snelle, gemakkelijke, gezonde en vullende recepten zijn waar ik voor ga om mijn eeuwig hongerige lijf te vullen gedurende volgende maand! Ik neem nu al een tijdje vitamine B12, spirulina, vitamine D en kelp, deze blijf ik gewoon doornemen zoals anders. Ik ben al volop recepten aan het opzoeken en gelukkig is veganisme wereldwijd aan het groeien waardoor ik zowel hier in Portugal (waar ik nu ben), als in België en Kos (waar ik vanaf eind april weer start met werken als reisbegeleider) op elke bestemming wel plantaardige opties zal kunnen vinden. Afhankelijk van hoe uitgerust de keuken van mijn studio of appartement in Kos zal zijn, ga ik soms wat creatieve oplossingen moeten bedenken, ook omdat ik hoop om na april nog steeds overwegend plantaardig te blijven eten. Tijdens het onderweg zijn van hier naar België en later van België naar Kos zal het wat voorbereiding vergen om eten mee te nemen dat niet uitloopt of enorm begint te ruiken (brocolli/rijstschoteltje openen op een volle bus werd precies niet geapprecieerd) en op die manier ook geen overdreven dure "on the road" opties moet gaan zoeken in tankstations of de luchthaven.

I love to cook but I don't always have the time or energy to spend hours in the kitchen so fast, easy, healthy and filling recipes are the key for my forever hungry body during the following month. I already take vitamine B12, spirulina, vitamine D and kelp for a while now and I will just keep taking these during my vegan journey. I started searching for vegan recipes and thanks to the world wide growing vegan community I am able to find plantbased options in Portugal (where I am now), Belgium and probably also in Kos (where I will start working as a travel guide again starting end of April). It will depend on how equipped the kitchen of my studio/appartement in Kos will be but I will likely have to be a bit creative while cooking, also because I hope I will keep eating mainly vegan after this April challenge. During the journey from here to Belgium and later from Belgium to Kos I will have to prepare my "on the go" food (that doesn't spill easily or smells intense, I noticed opening a box of a broccoli rice dish in a full bus wasn't really appreciated) if I want to avoid paying for overpriced options in roadrestaurants or on the airport.

Eevoudig: wraps met restjes rijst, avocado, ajuinringen met kurkuma en salade

Andere uitdagingen die ik kan tegenkomen zijn etentjes met de familie, vooral omdat mijn verjaardag en afscheidsfeestje plaatsvinden in deze maand en mijn familie uit voornamelijk vlees- en viseters bestaat. Dus zal ik waarschijnlijk mijn eigen potje moeten meenemen of heel hard duimen voor een uitje naar een vegan restaurant. Verder kan Kos ook uitdagend worden. Uit ervaring weet ik dat de eerste werkweken op een nieuwe bestemming altijd heel hectisch en vermoeiend zijn omdat alles nieuw is en je je ritme terug moet vinden in alles. Dus zal het echt om een effort vragen om zelf te koken na een drukke dag of wanneer ik in de hotels zelf eet, genoeg te informeren naar wat ik wel of niet kan eten (zodat ik het niet enkel met brood en salade moet doen). Al bij al geen onmogelijke uitdagingen natuurlijk!

Other challenges that may cross my vegan path are family dinners, especially because both my birthday and farewell party take place during this month and my family mainly exists out of meat and fish lovers. So I will probably have to bring my own food or just pray for a visit to a vegan restaurant. Apart from that I think Kos can be challenging too. From experience I already know the first weeks on a new destination are often chaotic and exhausting because everything is new and you have to find your rhythym back. So I will really have to make an effort to cook or if I eat in the hotels, to ask every time what I can eat and what not (so I don't have to go with only bread and salad). But of course non of these challenges are impossible!

Recept inspiratie voor Try Vegan

Ik ga zoveel mogelijk met weekmenu's werken en zorgen dat er altijd vegan snacks en basics in huis zijn zodat ik wanneer ik plots honger krijg niet meteen 5 pastels de nata uit de koffiezaak om de hoek naar binnen schrok. Ik denk aan Oreo's, kokosyoghurt, maar ook fruit en brood om met wat hummus te snacken. Rijst, wraps en couscous zijn ook snel klaar, goed voor een grotere honger en kan je eindeloos combineren. Ook grotere porties koken zal belangrijk zijn om zeker gevuld te zijn zodat ik nadien niet hongerig naar de melkchocolade grijp (guilty). Ik ga alles nauwkeurig bijhouden en wekelijks een verslagje posten over hoe de afgelopen 7 dagen gegaan zijn, wat er goed of minder goed ging, wat ik allemaal gegeten heb, hoe ik mij voel etc. Zo krijgen ook jullie een eerlijk beeld van hoe ik deze vegan challenge beleef. Voor mijzelf is dit dan weer een goede controle om mijn vooruitgang bij te houden. Zo houd ik sinds begin dit jaar ook mij veggie/vlees/vis eetpatroon bij en schrok ik dat ik toch alweer aan 23 vlees- en visdagen zat. Natuurlijk ga ik mijn best doen, maar ik ga mijzelf niets aandoen als ik dan toch eens faal. Het blijft tenslotte proberen en dat gaat met vallen en opstaan gepaard. Zo heb ik net vleesbouillon gekocht zodat mijn vriend toch nog af en toe eens bekende smaken op zijn bord krijgt. In het idee dat dit net zoals kipkruiden niet effectief vlees bevat natuurlijk. Welja, blijkt dat dit niet altijd zo is en sorry not sorry de bouillon met 0,2% kip zal toch gebruikt worden tijdens mijn challenge. Ook ben ik nog niet zo thuis in de E-nummers. Gelukkig kook ik zo goed als altijd met verse ingrediënten dus zal ik hier niet zo'n last van hebben.

I will be working with week menus as much as possible and make sure I always have vegan snacks and basics in the kitchen, so I don't run to the coffeebar around the courner and stuff myself with pastels de nata every time I feel hungry. Think Oreo's, coconut yoghurt, fruit and bread with hummus to snack during the day. Rice, wraps and couscous are also fast to prepare, perfect for when you are more hungry than snack hungry and you can combine them endless. I will also have to cook bigger portions so I won't search for milkchocolate whenever I feel just a bit hungry (guilty). I will keep track of everything accurately and post a weekly report about how things went the past 7 days, what went good, what went less well, what food I had, how I felt etc. In that way you will get an honest image of how I am experiencing this vegan challenge. This is also a good way of keeping track of my own process. For example: since the beginning of this year I am keeping track of the days I ate vegetarian/meat/fish and I was kinda shocked to see that I already had 23 days of eating meat or fish. Of course I will try my best, but I won't be punishing myself either if I fail sometimes. After all it's TRY vegan and this goes along with trail and error. It seems like I have already made my first mistake by buying meat bouillon so my boyfriend can still enjoy more "known tastes" now and then. I know chicken spices are vegan and I assumed this bouillon would fall in the same category. It appears there is 0,2% chicken in it after all so sorry not sorry but I will still be using this during the challenge. E-numbers are also unknown territory for me but luckily I almost always cook only with fresh ingredients so this won't be hard.

Habit tracker bullet journal vegetarian or vegan

Bij deze klink ik met een glaasje veganischische wijn op de bijna-start van mijn vegan uitdaging. If you'll never try, you will never know. Santé!

This being said I want to make a toast with a glass of vegan wine to the almost-start of this vegan challenge. If you'll never try, you will never know. Cheers!

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page