top of page

Bananabread and applepie (vegan)


vegan gebakjes

Ik was net op tijd terug in België om toch nog twee zonnedagjes mee te maken na een zonnige maand in Portugal, maar ondertussen hebben de regenwolken het alweer overgenomen. De temperaturen zijn nog steeds aangenaam zacht, te zacht voor een normale februari/maart maand, en we weten allemaal dat dit niet de normale gang van zaken is. Het klimaat lijdt steeds meer onder onze grote ecologische voetafdruk en het is meer dan ooit belangrijk om mee te helpen aan een omschakeling. Zo kan bijvoorbeeld af en toe (of helemaal) vegetarisch of vegan eten al een heel verschil maken !

English: After a sunny month in Portugal I was just in time to enjoy the last two days of sunshine in Belgium before the clouds took over again. But the temperature is still quite pleasant, too high for a normal Februari/March month and we all know this isn't how it should be. The climate is suffering more and more from our large ecological footprint so it's now more than ever that we need to make changes. Eating more often (or full time) vegetarian and vegan dishes is one of many good ways to make a difference.

vegan appeltaart

Deze twee zoete tussendoortjes zijn het perfecte excuus om te zondigen tijdens deze grijze dagen en toch ook goed te doen voor onze planeet. Beide zijn vegan en heel makkelijk te maken. Voor het smeuïge bananenbrood kocht ik overrijpe bananen waarvan de kans groot was dat ze na sluitingstijd van de winkel in de vuilbak zouden belanden. Ik heb mij gebaseerd op een recept van Oh She Glows en dit wat naar mijn eigen hand gezet. De appeltaart bevat appeltjes die al net iets te lang in onze fruitmand lagen om nog knapperig te zijn en is eigenlijk gewoon een heel geslaagd inéén geflanst receptje. De receptjes en uitleg vind je hieronder! These two desserts are the perfect excuse to have a little cheat moment during these grey days and be good to our planet as well. Both of them are vegan and easy to make. I bought some very ripe bananas that probably would've ended up in the garbage after closing time of the shop to make this creamy bananabread. I used a recipe from Oh She Glows as a base and made some changes to make my own version of it. For the applepie I used apples that have already been a bit too long in the fruit basket. This recipe is something I tried spontaneously and came out really good, too good not to share! Both recipes you can find below.

vegan bananenbrood

Bananenbrood / Bananabread

Nodig / Ingredients 4 heel rijpe middelgrote bananen / 4 very ripe medium size bananas 80 ml plantaardige melk (zoals havermelk) / 80 ml plant-based milk (like oatmilk ) 80 ml olie zoals arachideolie / 80 ml oil like arachis oil 2 tl basilicumzaadjes of lijnzaad / 2 ts basil seed or flaxseed 190 g bloem / 190 g flour 50 g haver / 50 g oats

1 tl bicarbonaat / 1 ts baking soda

1/2 tl bakpoeder / 1/2 ts baking powder

1/2 tl fijn zout / 1/2 ts fine salt

1 zakje vanillesuiker / 1 little bag vanilla sugar Optioneel/als decoratie: chocolade druppels, noten, zaden ...

Optional/as decoration: chocolate chips, nuts, seeds ...

vegan bananenbrood

How to / How to

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle natte ingrediënten samen: de bananen (geplet), melk, olie en basilicumzaadjes en meng alles tot een homogeen mengsel. Voeg hier één per één de bloem, havervlokken, bicarbonaat, bakpoeder, zout en vanillesuiker aan toe. Meng alles goed en voeg nu de chocoladedruppels toe. Als je hier niet zo'n fan van bent sla je deze stap natuurlijk over. Zelf vind ik het bananenbrood zoet genoeg zonder extra suiker toe te voegen, maar ook dat is natuurlijk persoonlijk. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en versier de bovenkant van het ongebakken brood met wat noten en zaden. Bak het bananenbrood gedurende 45-50 minuten. Je weet dat de cake klaar is als de bovenkant zacht terugveert als je deze indrukt. Laat afkoelen op een rooster en wacht zo'n 10 minuten voordat je deze uit de bakvorm haalt. Om een sneetje at te snijden wacht je best een goed half uur of langer (als je zo lang kunt wachten) zodat het warme bananenbrood niet uit elkaar valt. Natuur is ie al super lekker maar met wat pindakaas is dit helemaal een topcombinatie!

Preheat the oven on 180°C. Mix all the wet ingredients together: the bananas (mashed), milk, oil and basil seed until smooth. Add the flour, oats, baking soda, baking powder, salt and vanilla sugar and blend everything together. Now it's time to add the chocolate chips. If you are not a big fan of them, you just skip this part. To me this bread is sweet enough without added sugar but ofcourse this is personal as well. Pour the batter into a greased baking tin and decorate the bananabread with some nuts and needs. Bake for 45-50 minutes. You will know the cake is ready if it softly springs back when you press it. Let it cool down on a grid for at least 10 minutes before you take it out of the baking tin. (Try to) wait for about half an hour or longer before you cut the bread so it doesn't fall apart. Enjoy the bananabread natural or spread some peanut butter on it to make it even more heavenly!

vegan bananenbrood met pindekaas

Appeltaart / Applepie

Nodig / Ingredients 5 grote appels / 5 big apples 100 g basterdsuiker / 100 g caster sugar 1 tl kaneel / 1 ts cinnamon 1 zakje vanillesuiker / 1 little bag vanilla sugar 1 rol bladerdeeg (meeste soorten zijn vegan) / 1 roll of puff pastry (most brands are vegan)

Optioneel: handvol rozijnen Optional: handful of raisins

How to / How to

Rol het bladerdeeg uit in een bakvorm met de papieren laag tussen het deeg en de bakvorm. Op deze manier kan je de taart straks makkelijk uit de bakvorm halen. Bak blind gedurende 15 minuten op 180°C en laat de oven nadien aan voor het bakken van de appeltaart. Haal het klokhuis uit, schil de appels en snijd in blokjes. Meng met de suiker en kaneel met de appelblokjes en zet dit in een pan met deksel even op het vuur. Het is belangrijk dat je dit in de gaten houdt en af en toe alles omroert zodat de suiker niet aanbrandt. Haal van het vuur wanneer alle suiker vloeibaar is geworden en meng er de rozijnen onder zodat de karamel goed verdeeld is over alle stukjes. Verdeel dit mengsel over het voorgebakken bladerdeeg en bak de taart 45 minuten. Laat afkoelen of serveer warm met een klassiek bolletje vanille ijs .

Unroll the puff pastry over the baking tin with the paper layer down, so you can later remove the pie in an easier way. Blind bake the pastry for 15 minutes on 180°C. Remove the core from the apples, peel them and cut them in smaller pieces. Put these in a pan together with the sugar and cinnamon and leave a lid on it. It is important that you keep an eye on it and stir now and then so the sugar doesn't burn, this can go quickly! Turn the fire off when the sugar has become liquid and mix the raisins with it so everything is covered in the caramel. Devide the apple/raisin mixture on the prebaked puff pastry and bake the applepie for 45 minutes. Let it cool down or serve it warm with a scoop of vanilla ice cream.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page