top of page

Homemade oatmilk, Marie Kondo and snow


A little photoshoot in the fresh snow

Zolang januari niet voorbij is, is het perfect aanvaardbaar om jou eerst en vooral een gelukkig 2019 te wensen. Misschien heb je er zelfs -alweer- een lijstje met goede voornemens bijgehaald, die ondertussen misschien ook alweer verbroken zijn. Maar dat geeft niet, want oude gewoontes krijg je er moeilijk uit. Misschien is een rondje om de blok voor sommigen gewoon meer haalbaar dan een halve marathon. De millennials onder ons (hier zo!) weten het als geen ander: wat morgen ook kan, hoeft vandaag nog niet. En na al dat eten en die bubbels is de rust opzoeken misschien meer waard.

English: As long as January hasn't come to an end I feel it's perfectly okay to still wish you a happy 2019. Maybe you even made some New Year's resolutions -again- that you might already have broken -again. But that's no problem, old habits die hard. For some of us it just more realistic to run around the block instead of dreaming about that half marathon. The millennials among us (high five!) know this one for sure: if it can be done tomorrow, why do it today? And after the food and champagne overdose some rest will be more worth it.

Spice it up with some cinnamon and espresso

Persoonlijk vind ik het realistischer om pas na enkele weken in het nieuwe jaar met die goede voornemens te starten. Uiteindelijk is de feestperiode voor iedereen hectisch, je dagen verlopen net iets anders en al dat sociaal gedoe zorgt ervoor dat je eerder naar de zetel in plaats van de sportband zult lopen. En dat is oké. Zo heb ik ook pas later mijn lijstje nog eens bekeken en beslist om dag per dag bij te houden wat mij wel gelukt is in plaats van gefrustreerd te zijn over alles wat mis liep. Ik doe dit gewoon voor mijzelf, geen rekening houdende waar anderen waarde aan hechten. In een volgende blogpost zal ik dit meer in detail uitleggen, maar eerst even terug naar vandaag.

To be fair I think it is way more realistic to start your New Year's resolutions just a few weeks later. This whole festive period is quite hectic, your routine is totally gone and being social and happy all the time is exhausting and makes you want to skip the gym and stay a couchpotato. And that's okay. I just recently came back to my personal list of resolutions and decided to keep track of the ones I succeeded day by day instead of being frustrated about what went wrong. I am doing this just for myself, I do not care what others valuate. In another blogpost I will explain this methode more in detail but for now let's get back to today's situation.

Fresh oats

Één van de voornemens die ik ook afgelopen jaar al had is om beter voor het milieu te zorgen. Er zijn zo veel verschillende manieren op dit te doen, waardoor er altijd wel iets is waarop je kan letten naargelang je budget, tijd of interesses. Vaker voor vegan in plaats van dierlijke producten kiezen en onnodig afval vermijden (twee van mijn streefdoelen) zijn samengekomen in onderstaand recept. Ik drink enorm graag havermelk en nu heb ik dankzij Blue Ollis ontdekt dat dit zo gemakkelijk zelf te maken is! Het kost bijna niets en het hoeft (in tegenstelling tot notenmelk) niet eerst uren te weken. Bovendien bespaar je op deze manier ook brikverpakkingen, want haver kan je op veel plaatsen in bulk kopen of zit vaak gewoon in een kartonnen doos.

One of the resolutions I had last year as well is to take care of the environment. Their are so many possibilities to do this, which makes you will always find something what fits your interest, budget or scedule. To choose more vegan food instead of animal products and reducing single use garbage (two of my main goals) come together in this recipe below. I really love oatmilk and thanks to Blue Ollis I have learned how easy it is to make this at home. It is cheap, you have it in an instant (don't have to soak it like nutmilks) and you save unnecessary packaging since oats can be bought in bulk in most stores or are packed in only cardboard.

Naast een propere omgeving ben ik ook steeds meer bezig om mijn eigen milieu schoon te houden. Zowel mijn hoofd als mijn kamer en kleerkast worden beetje bij beetje aangepakt. Op vlak van kleren en spullen heb ik heel veel gehad aan documentaires als Minimalism en de wijsheden van opruimgoeroe Marie Kondo. De filosofie van deze dame ken ik al enkele jaren maar tot laatst heb ik nooit iets aangevangen met haar werkwijze. Kort gezegd wil de Japanse Marie Kondo opruimen makkelijker maken met haar methode. Stel jezelf bij elk item de vraag "Does it spark joy? Word ik er gelukkig van?". Is het antwoord nee, dan bedankt je dat item voor zijn bewezen diensten en neem je er afscheid van. Toegeven, ik heb op deze manier zakken en zakken kledij van mijn kleerkast naar de Oxfam winkel gebracht, zonder ergens spijt van te hebben. Ik voel mij opgelucht en vrijer door al dat ontspullen. En ik heb nog steeds veel meer dan voldoende. En minder keuzestress bij het pakken van de volgende valies!

But I am also focussed on keeping my own environment clean. My mind as well as my room and closet are getting done bit by bit. Documentaries such as Minimalism and the philosophy of cleanup guru Marie Kondo helped me a lot to be able to throw away clothes and stuff. I've known the rules of this lady for already some years but I never actually did something with it. Briefly this Japanese guru want to make cleaning up more easy for everyone. Ask yourself "Does it spark joy?" for every item that you hold. If the answer is no, thank the item and let it go. I have already brought sooo much stuff to charity (Oxfam shops in my case) and I don't regret or miss a single piece. I feel lighter and freer without all that stuff and I still have way to much if I am being honest. And because if this I don't have to panic too much while packing the next suitcase!

Dit laatste komt zeker en vast van pas, gezien ik mij als reisbegeleidster heel flexibel moet opstellen en ik ook een handje weg heb van last minute reisjes boeken. Ik heb te horen gekregen dat mijn werkperiode van januari tot april in Boa Vista niet doorgaat en tot op vandaag is er nog geen plan B aan mij voorgesteld. Dus houd ik mij in afwachting wat bezig met alles wat anders steeds bleef liggen en het plannen van positieve (en warmere) vooruitzichten. Zo heb ik eergisteren de knoop doorgehakt over een volgende get away. Zaterdag vertrek ik naar Portugal, ook deze keer weer met de bus. Het is een co2 neutrale reis die zo'n 33 uur zal duren en waarvan ik weet dat ik gedurende heel die tijd mijzelf ga vervloeken waarom ik toch niet voor een vliegtuigreis gekozen heb. Principes kun je moeilijk verdedigen als je niet bereid bent je er zelf aan te houden, vind ik, zeker gezien de haalbaarheid in afstand hier. De sneeuw van de voorbije dagen heeft mij definitief overhaald en met voldoende Netflix downloads, een goed kussen en verse haver(chocolade)melk in mijn thermos wordt het al een pak aangenamer.

The suitcase thing was always a bit of an issue with the flexibility of my job as a service rep and the fact that I like to book last minute travels. I got the sad news that my work period (January till April) in Boa Vista got cancelled and so far I didn't hear any other proposal to work somewhere else. So now I am focussing on tasks that still needed to be done anyhow and focussing on sunnier and warmer plans. Two days ago I decided to book my next get away, I am leaving on Saturday. I will go back to Portugal, again by bus! It will be a co2 neutral journey of 33 hours being cramped and complaining why I didn't went by plane. But in my opinion you can't really spread your beliefs if you are not ready to make adjustments yourself, especially since this is doable in distance. The snow and cold of the past days made my decision easy and with enough Netflix downloads, a good pillow and some fresh oat(chocolate)milk with me I am sure I will get there.

Nodig / Ingredients

1/3 haver / 1/3 oats

2/3 water / 2/3 water

Om te zoeten: 2-3 dadels (vegan) of 2 el honing / To sweeten: 2-3 dates (vegan) or 2 ts honey

How to / How to

Met 200 gram haver maak ik ongeveer 0,5L havermelk. Voeg alles in de blender en mix gedurende 3 minuten. Haal de havermelk door een fijne zeef of kaasdoek en klaar is je homemade oatmilk! Ja echt, zo eenvoudig is het! Je kan deze melk zo'n 3-4 dagen bewaren in de koelkast. De haverpulp kan je gebruiken om haverpannenkoekjes mee te maken en het zou ook een goed gezichtsmaskertje zijn, dus dubbel gewonnen.

I use 200 grams of oats to make about half a liter of oatmilk. Put everything in a blender and mix it all 3 minutes. Sieve the milk by using a fine sieve or a cheese cloth. That's really all you have to do to make this yummie oatmilk at home! You can keep it in the fridge for 3-4 days. The oat pulp can be used in oat pancakes or as a facemask. I haven't tried that last one yet but it sounds promising!

Spice it up with cinnamon and espresso

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page