top of page

Brugse eetparadijsjes (voor onder de kerstboom)


Elke feestdag worden we meer en meer gestimuleerd om cadeaus te kopen, vaak in de vorm van spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. Via social media, magazines, reclame op de televisie en op straat zeggen bedrijven ons dat we anderen moeten laten zien hoeveel we van hen houden door een paar sokken, de zoveelste onesie of een verzamelcd onder de boom te leggen. Maar wat als we nu eens met zijn allen meer gaan investeren in momenten samen, in beleefcadeaus? En op die manier ook de lokale economie in plaats van grote ketens steunen? Voor de fans van Brugge heb ik hieronder alvast enkele van mijn favoriete eetadresjes vermeld in onze mooie stad.

Deze post zit al wat in de kerstsfeer maar geldt eigenlijk voor het hele jaar. Verjaardagen, Valentijn, Pasen, tal van nieuw uitgevonden feestdagen, elke keer worden er weer nieuwe redenen bedacht om je zo snel mogelijk naar de winkel of webshop te jagen om (vaak dure en nutteloze) cadeaus aan te schaffen. Cadeaus die dan vaak nadien ook nog eens op eBay belanden of op hun beurt weer doorgegeven worden omdat niemand ze eigenlijk moet. Maar liefde gaat altijd door de maag en samen uit eten gaan beland de day after hoogstwaarschijnlijk niet op eBay. Waardebonnen van leuke brunch-, lunch-, dinner- en andere adresjes om de hoek zijn zo leuk om te geven én te krijgen. Je hoeft niet ver te gaan en leert op die manier misschien ook nieuwe plekken kennen die je tong betoveren. Bovendien is het super leuk om je vegan lief, pizzaverslaafde zus of "Belgische cuisine"-lover van een papa op die manier toch een gepersonaliseerd cadeau te geven waarvan je samen kan genieten! Juliette

In deze hippe zaak in hartje Brugge zal je niets te kort komen. De enthousiaste gastvrouw Sofie zorgt er samen met haar team voor dat je de lekkerste bereidingen voorgeschoteld krijgt, of dit nu om vers brood, een ontbijtje met yoghurt en heerlijke homemade granola (aanrader!), een knapperige salade of een lekker soepje gaat. De verse muntthee is mijn persoonlijke favoriet. Voor de milk lovers hebben ze DIY chocolademelk, waarbij je zelf kiest hoeveel chocoladeparels er bij de warme melk gaan. De hartelijke gastvrouw voorziet ook sojamelk voor wie wil, dit hoef je dan gewoon even door te geven tijdens je bestelling. De porties zijn voldoende, je zal hier niet met honger van tafel gaan. Het is zeker de moeite om halt te houden bij Juliette om de dag goed te starten of om te pauzeren tijdens het shoppen! Cadeaubonnen voor dit leuke adresje kun je vragen aan de kassa. Vooraf reserveren kan handig zijn als je zeker wilt zijn van een plaatsje. Dweersstraat 15, 8000 Brugge 050 61 66 50

De Brugsche tafel

Dit voelt een beetje als thuiskomen. De Brugsche Tafel geeft je meteen een heel familiaal gevoel, een plek waar iedereen gezellig samen komt eten zonder hierbij dierenleed te veroorzaken. Sinds oktober 2018 hebben Charlotte en Pol besloten om van enkele vegan opties in hun menu naar een 100% vegan zaak te gaan. Gastvrouw Charlotte is zelf vegetarisch opgevoed en door de allergieën van haar dochter koken ze thuis al heel vaak veganistisch. Deze stap was dus een voor de hand liggende volgende keuze. Eerlijk gezegd, voor mij is het als flexitariër en vele pogingen tot 100% vegetariër nog altijd niet duidelijk wat allemaal mogelijk is binnen de vegan keuken. Wel, alles, zo blijkt! Van een heerlijke smeuïge risotto tot een Luikse wafel met slagroom, de hele menukaart biedt enkel diervriendelijke gerechten aan. Vanaf heden wordt het vegan ontbijt ook uitgebreid met meer opties, ideaal om De Brugsche Tafel (nog) eens een bezoek te brengen! Ook hier kun je cadeaubonnen gewoon aan de kassa aankopen. Mallebergplaats 7, 8000 Brugge

050 68 39 87

Otomat

In heavenly pizza we crust. Met deze slogan wordt je verwelkomd in de hemel der pizzahemels op het gezellige Simon Stevinplein. Bij Otomat krijg je de lekkerste pizza's voorgeschoteld, of je nu voor vlees, kip, heerlijke kazen, chocolade (heb je goed gelezen!) of zelfs een vegan versie wilt gaan. Wat deze heerlijk krokante pizza's allemaal gemeen hebben is de unieke bodem op basis van Duvel-biergist, die drie dagen lang heeft kunnen rijzen voor het beste resultaat. Wat de smaken betreft: hier kom je geen standaard Margaretha of Fungi-pizza tegen, maar stuk voor stuk originele combinaties als topping op de pizzabodems met tomatensaus (otomat) of zure room (notomat). Gekonfijte gember, venkelzaad, Luikse stroop, geen ingrediënt is hier te gek! Voor de twijfelaars is er ook de optie om met zijn tweeën drie mini pizza's te bestellen om samen uit te wisselen. De menukaart bevat telkens ook een biertip, zodat je een mooi geheel van smaken krijgt tijdens het eten én drinken. Kortom, een pizza-ervaring zoals je hem nog nooit hebt meegemaakt! Cadeaubonnen zijn ook hier te verkrijgen aan de paydesk. Simon Stevinplein 12, 8000 Brugge

050 66 21 21

Iets meer dan een jaar geleden hebben Dave en Emmanuel zich met #food op deze locatie gevestigd na jaren in het drukke centrum van Brugge. Op deze nieuwe locatie kan je helemaal tot rust komen met een streepje heerlijke muziek op de achtergrond. De menukaart is speels en verrassend, waarbij elk gerecht naar een bestaande song genoemd is. Hier krijg je stuk voor stuk borden die perfect gebalanceerd zijn, zowel qua smaak als uitzicht. Het zijn echte kunstwerkjes om naar te kijken die bovendien ook nog eens tarwe-, gluten-, melk-, ei- en lactosevrij zijn. Alles is vers bereid met aandacht voor de seizoenen, wat ervoor zorgt dat dit spontane duo vier maal per jaar hun menukaart wijzigt. Heb je nog meer redenen nodig om #food een bezoekje te brengen? Dan vertel ik je graag dat ze naast enkele vis- en vleesgerechten ook verschillende plantaardige tapas, hoofschotels en desserts aanbieden waarvan je meteen gaat watertanden. Zelfs de grootste vleeseters genieten hier van een vegan chocoladetaart of lekkere groentenpannekoekjes! Cadeaubonnen kan je in de vorm van jetons aan de kassa vragen. Scheepsdalelaan 37, 8000 Brugge

050 70 76 70