top of page

Pinterest vs. reality: chocolade perencake (vegan)


December is er en dat betekent kerstsfeer! Deze feestelijke perencake zag ik de laatste tijd regelmatig voorbij komen op Pinterest en Instagram en onze lekkere Belgische peren zijn er uitermate geschikt voor, dus besloot ik hiermee aan de slag te gaan. *** You can find the English article and recipe HERE *** Gisteren was ik aanwezig op de Claim the Climate mars in Brussel waar ik samen met 65 000 anderen (politieke) aandacht vroeg voor een beter klimaat. Hoewel we natuurlijk allemaal zelf onze levensstijl en keuzes kunnen aanpassen, kan de politiek veel meer betekenen in heel dit verhaal. Beter bosbeheer, een ban op producten die schadelijke stoffen bevatten of ingrediënten (denk maar aan palmolie) hebben waarvoor vele hectaren woud gekapt werd, vliegtickets duurder maken en zorgen voor goedkopere treintickets zijn maar enkele zaken waaraan ik al meteen moet denken. Maar om even terug naar onszelf te keren, heb ik besloten om van dit nieuwe topic "Pinterest vs. reality" telkens vegan versies te maken, zodat ook de vlees- en zuiveleters onder ons nog meer mogelijkheden zien. Zelf eet ik om eerlijk te zijn nog niet 100% vegetarisch of veganistisch en heel vaak is dat vooral uit gewoonte (bijvoorbeeld als ik onderweg ben) of uit gebrek aan juiste kennis en ervaring. Maar ik wil hier stapgewijs verandering in brengen en daar kan mijn blog een goede hulp bij zijn. Het eerste recept voor deze topic was trouwens al mogelijk in een vegan versie!

Verder ben ik de afgelopen week ook ingewijd in mijn eerste graad Reiki gedurende vier intensieve avonden. Via Instagram had ik het hier al over in de post van deze morgen. Voor wie niet weet wat Reiki eigenlijk is, kan het kort omschreven worden als een energetische, complementaire vorm van therapie die leidt naar meer geluk. Mijn mama is zelf al een tijdje bezig met Reiki en zo is het ook tot bij mij gekomen. Via haar ervaringen wist ik gelukkig dat ik mij aan een hevige periode kon verwachten, maar ik schrok nog steeds over de effecten. Afwisselend barstende hoofdpijn en keelpijn, levedige dromen die onder mijn huid kropen, slapeloosheid, misselijkheid maar ook rust en pieken van energie overspoelden mij tijdens en na mijn zelfbehandelingen.

Tijdens deze energieke momenten vond ik gelukkig de tijd om te gaan experimenteren met het recept van Not Quite Nigella als basis en een recept van Zoetrecepten om dit alles te veganisen. Zo kwam ik tot een yummie en ietwat chewy vegan chocoladecake.

Nodig voor de peren:

3 peren (ik koos Conference peren)

4 kopjes water

1,5 kopjes suiker

1 tl kaneel

1/2 tl nootmuskaat

1 tl vanille extract

2 geplette kardemompeulen

Nodig voor het beslag:

225 gr bloem

150 gr rietsuiker

1 zakje vanillesuiker

1 tl baking soda

1/2 tl bakpoeder

Snuifje zout

1 citroen

100 gr donkere chocolade

50 ml amandelolie

40 ml arachideolie

200 ml havermelk

How to:

Schil de peren met een dunschiller, zorg ervoor dat je het steeltje niet verwijderd. Breng het water met de suiker, specerijen en vanille extract aan de kook zodat de suiker gesmolten is en voeg hier de peren aan toe. Zet met een deksel op een klein vuurtje gedurende 20 minuten of tot de peren (beet)gaar zijn.

Laat ze daarna wat afkoelen op een bordje of rooster.

Smelt de donkere chocolade au bain marie en rasp ondertussen de schil van de citroen zodat de zeste alvast klaarstaan. Verwarm de oven voor op 160 °C en vet de bakvorm in.

Zeef de bloem en voeg de suiker, baking soda, bakpoeder, een snuifje zout en de zeste van 1 citroen bij elkaar. Giet hierbij de havermelk en meng of mix alles tot een glad beslag. Voeg als laatste de oliën en het citroensap van 1 citroen toe en meng nog eens.

Giet de gesmolten chocolade bij het beslag en blijf roeren tot alles een homogene massa vormt. Dit alles mag in de ingevette bakvorm en schik vervolgens de peren naast elkaar in het beslag. De peren kunnen nog wat wegglijden en omvallen maar dit kan je eventueel bijsturen door deze tijdens het bakken (als het deeg wat steviger wordt maar nog steeds niet uitgebakken is) wat rechter te zetten met behulp van een vorkje. Bak de cake gedurende 55-60 minuten en laat deze daarna goed afkoelen voordat je hem uit zijn vorm haalt.

Opmerking: de vochtigheid van de peren zorgt ervoor dat het deeg niet overal even mooi kon garen. Als ik deze lekkere cake nog eens maak in de toekomst, zal ik de peren eerst met chocolade overgieten zodat er een laagje rond ligt en het deeg hopelijk minder nat wordt. Dit "probleem" vond ik niet terug in de receptjes van andere bloggers, ik weet niet of zij dit ook voorhadden.

De cake is heel lekker maar valt wel wat zwaar. De volledige peren zijn een leuke afwisseling tegenover een klassieke appel- of perencake en de marinade zorgt voor de kerstsfeer in je mond! Ik vraag mij af of het toevoegen van opgeklopt aquafaba het beslag luchtiger zou maken. Mocht iemand hier al ervaring mee hebben, alle tips zijn welkom!

Smakelijk!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page