top of page

Pinterest vs. reality: hypnotiserende groententaart


Ondanks de behoorlijk kleine en heel erg basic keuken die ik hier in Sant'Agnello in Zuid-Italië deel met mijn Thomas Cook kamergenoten, heb ik besloten om mijn kook- en bakmicrobe weer wat vaker te laten gaan. Ik kook vaak zelf maar het grootste deel van de week heb ik weinig tijd of is het al laat dus smijt ik meestal snel wat dingen bij elkaar in de pot en kook ik er wat pasta of rijst bij. Lekker, jazeker, maar wel wat saai na een tijdje. Dus het ik besloten om af en toe in mijn Pinterestborden te duiken en gerechten die ik ooit opgeslaan nu eindelijk zelf eens te maken. Ook de ingewikkeld uitziende baksels. Dus bijt ik de spits af met deze vaak gedeelde heerlijke groetentaart, perfect voor een hete zomerdag want ook koud is hij heel jummie. Ik heb mij gebaseerd op dit recept maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven op basis van het keukengereedschap dat ik wel of niet heb. Best wel wat werk, maar heel lekker, gezond en makkelijk vegan te maken dit kleurenfestijn.

Nodig voor een bakvorm met diameter van 30 cm:

3 middelgrote tomaten 2 teentjes look 8 middelgrote wortels 2 grote courgettes 6 plakjes mozarella of veganistische kaas (de kaas kan ook gewoon weggelaten worden) 1 vel bladerdeeg Olijfolie Peper Zout Half blokje groetenbouillion

Voorbereiding:

Snijd de tomaten in hele kleine blokjes.

Was en schil de wortels. Snijd de wortels met een dunschiller in zo dun mogelijke plakjes.

Was de courgettes en snijd deze in de lengte in twee. Op die manier zouden de plakjes courgette ongeveer dezelfde hoogte moeten hebben als de wortels. Snijd met de dunschiller lange, dunne plakjes courgette af tot je aan de zaadlijsten komt. Deze zijn minder bruikbaar voor het creëren van de groentenspiraal.

Spaar de "overschotten" van de groentes om later in saus of soep te gebruiken.

How to:

Begin met het bladerdeeg in een ingevette bakvorm te doen en bak dit even voor door het deeg met bakpapier af te dekken en dit met gedroogde bonen of een ander gewicht te bestrooien, zodat er geen lichtbellen op de bodem van je taart ontstaan. Zo'n 7 minuten op 200°C volstaat.

Terwijl het deeg blind gebakken wordt, kan je aan de tomatenpasta beginnen. Fruit de geplette en fijngesneden teentjes look in wat olijfolie en voeg daar dan de zo fijn mogelijk gesneden tomatenblokjes aan toe. Kruid met wat peper en groetenbouillon. Deze laatste is vaak al zoutig, dus let op met extra zout. Laat dit een tiental minuten garen op een klein vuurtje. Haal de salsa door een zeef en laat de tomaten wat afkoelen. De jus kan je opvangen en gebruiken voor een saus of soep, samen met de overige groentenrestje die er nog aankomen.

Bedek de bodem van het afgekoelde bladerdeeg met mozzarella en verdeel hier de tomatenpasta over.

Giet een rijkelijke hoeveelheid olijfolie over de groentenplakjes, zorg dan ongeveer elk stukje bedekt is. Begin met het vormen van de spiraal. Ik vind dat dit het makkelijkste gaat door met het oprollen van een plakje courgette te beginnen omdat dit flexibeler is van structuur dan de wortelplakjes. Een andere tip is om de eerste fase van de cirkel op een bord te maken en deze dan in de tomatenpasta te schikken. De olie zorgt ervoor dat alles aan elkaar blijft plakken.

Eens je de beginnende cirkel naar het bladerdeeg en de tomatenpasta verplaatst heb, blijf je afwisselend de groentes rondom de vorige cirkel "plakken" totdat je aan de rand van de bakvorm komt. Vul de laatste lege stukjes op met de laatste plakjes groente. Hier is het niet meer nodig om telkens een volledige cirkel te vormen. De olijfolie en tomatenpasta zorgen ervoor dat het geen droge taart is maar dat de groentjes juist sappig en licht knapperig blijven, extra olijfolie is niet nodig.

Bak de groententaart gedurende 35-45 minuten op 175°C en zet dan nog 5 minuten onder de grill om de groentjes wat te kleuren. Laat even wat afkoelen op een rooster en geniet van deze heerlijke taart! Deze is ook lekker wanneer je het koud serveert, dus ideaal voor wanneer het kwik weer stijgt!

Smakelijk!

Wie gaat er deze groentenhypnose ook eens op de keukentafel toveren?

32 weergaven0 opmerkingen