top of page

Green beauty: over koffiescrub en wasbare wattenschijfjes


Tattoobalm, Dr. Bronner zeep en herbruikbaar wattenschijfje.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de meest ecologische knapperd van het land? Ik zal alvast niet in het lijstje te zien zijn, want na het inspecteren van mijn badkamerspullen ben ik ervan verschoten hoeveel 'brol' ik eigenlijk heb. Een plastiek potje voor deze crème, een kunststoffen flesje voor die olie, een geplastificeerd doosje voor dit en dat... en van elk product minstens 3 varianten want een mens moet toch kunnen kiezen he? Met andere woorden: ik heb veel te veel producten voor één lijf en veel te veel plastiek voor één badkamer. Omdat ik het ergens zonde zou vinden om alles zomaar weg te gooien in naam van mijn Eco Oktober Challegne en de meeste producten al te 'op' zijn om nog cadeau te geven, heb ik besloten om mijn beautyroutine stap voor stap groener te maken. Door kleine dingen te veranderen en mijn standaard producten af te wisselen met meer ecologische varianten tot deze eerste allemaal opgebruikt zijn, hoop ik om elke dag mijn steentje te kunnen bijdragen op deze manier. Het hoe en waarom van dit alles leg ik je hieronder uit.

Ondertussen zal bijna iedereen wel al gehoord hebben over het schadelijke effect van microbeads, de microscopisch kleine plasticdeeltjes die in de meeste scrubs en tandpasta zitten. Voor degene bij wie dit geen belletje doet rinkelen: deze plastiekdeeltjes komen na elke wasbeurt in onze leidingen terecht, en op die manier dus ook in de oceanen. Deze deeltjes dragen bij tot de plasticsoep en vervuilen zeevogels, vissen en andere zeewezens, net als de koraalriffen en ander flora. Natuurlijk zijn er nog andere factoren verantwoordelijk voor deze plasticsoep, zoals zwerfvuil of vuilnis dat wegwaait van afvalparken, maar het plastiek waarin het overgrote deel van wat we dagelijks gebruiken verpakt zit, is evengoed een boosdoener. Dus zoals je in de vorige #Ecoktober posts al kon lezen: minder/geen (plastiek) afval is broodnodig!

Verpakkingsarme schoonheid

Maar shampoo zit vaak in een plastiek fles, net zoals bodylotion en je favoriete scrub. En wat dan met katoenen wattenschijfjes? Of hygiënische verbanden en tampons? Op onderstaande foto zie je enkele van mijn favoriete ecologische alternatieven waar ik zelf heel tevreden mee ben, van links naar rechts en boven naar onder zijn dit deze:

Overzicht ecologische beautyproducten die ik gebruik

1. Wasbare wattenschijfjes en gezichtsdoekje (LanaLuna, €1 per stuk)

Laten we zeggen dat ik ongeveer 5 van de 7 dagen make-up draag, waarvan minstens 1 dag the full package met eyeliner en lippenstift en alles. Per gewone make-up-dag gebruik in 2 wattenschijfjes, bij veel make-up zijn dat er meestal 3, soms 4. Dus ik gebruik grofweg 11 à 12 wattenschijfjes per week, ofwel 572 tot 624 wegwerp wattenschijfjes per jaar. Ik was dan ook heel blij toen LanaLuna mijn dit staaltje opstuurde! Ik bestel sowieso nog meerdere wattenschijfjes bij hen, want ik ben enorm tevreden van het gevoel op mijn huid en hoe het schijfje mijn make-up opneemt. Daarnaast zorgen deze natuurlijk voor veel minder afval! Ik bevochtig ze eerst met een zeepmengeling (zie puntje 3) voordat ik aan de slag ga. De zachte zijde is aangenaam om oogmake-up te verwijderen, terwijl de ruwere kant een licht scrub-effect heeft voor de rest van mijn gezicht. De schijfjes kunnen nadien gewoon in de wasmachine (in een netje) gewassen worden, dus meerdere exemplaren om af te wisselen zijn zeker nodig.

Het gezichtsdoekje dat erbij zat is aangenaam om mijn gezicht nadien droog te deppen, maar daarvoor kan je natuurlijk ook je standaard handdoek gebruiken.

2. Shampoo in vaste vorm/shampoobars (Secrets de Provence, Douce Nature, ... ongeveer €6,50)

Deze shampoo'bloemen' kende ik al langer, maar ik moet bekennen dat ze even in de vergeethoek geraakt waren. Bij mij duurt het meestal een 3 tal wasbeurten (na een tijd vloeibare shampoo te gebruiken) vooraleer ik weer weer weet waarom ik deze shampoobars zo graag gebruik. Ze schuimen minder dan vloeibare shampoo en de geur is minder intens, maar mijn haar voelt veel schoner aan nadien. Zoals ik net zei, het lijkt alsof mijn haar telkens weer wat tijd nodig heeft om te 'wennen' aan deze shampoo, ofwel ligt dat aan het buitenlaag van deze bloemen of nog iets anders, maar na deze enkele keren te gebruiken, vraag ik mij altijd weer af waarom ik ooit nog vloeibare shampoo zou kopen.

Ik shampoo mijn haar per wasbeurt steeds 2x in en daarna gebruik ik nog een haarmasker en/of conditioner, ook bij standaard shampoo.

3. Dr. Bronner pure castile soap (staaltje via Anne Drake, €22,95 voor een grote fles van 0,95L)

Ik had nog nooit van deze zeep gehoord -echt waar, hoe kan dat zelfs?- maar ik ben fan vanaf het eerste gebruikers-uur! De zeep is eigenlijk geen zeep maar een mengeling van verschillende verzeepte Fair Trade biologische oliën die je voor zowel je haar, je huid, je tanden als het huishouden kan gebruiken! Zelf heb ik de zeep enkel nog maar gebruikt om als reinigingsproduct/ontschminker en om mijn make-up borsteltjes uit te spoelen. Ik heb een mild, geurloos staaltje gekregen heb en ik zou de andere functies liever eens met een grote fles lavendel-, roos- of pepermuntgeur uittesten. Als ontschminker doet het alleszins goed zijn werk. Mijn huid voelt zacht en schoon aan en is niet plakkerig nadat ik het gebruik én ik heb bijna geen product nodig. Mijn mengeling bestaat uit 1 deel Dr/ Bronner zeep op 20 delen water. De hoeveelheid die ik op mijn watje gebruik, hangt af van hoeveel make-up ik aan had. Doordat de zeep zo zuinig in gebruik is, ecologische en biologisch is, verpakt is in gerecycled materiaal en ook nog eens '18-in-1' is, heb ik ze ook opgenomen in mijn lijstje. Op de blog en webshop van Anne Drake vind je nog meer leuke tips!

4. Vaste douchegel/blok zeep (Boszeep van Werfzeep, €6,45)

Iedereen kent het klassieke stuk zeep dat vroeger aan iedere wastafel lag wel nog. Hoewel een vaste zeep beter is dan zeep uit een plastiek flesje, zijn er tussen de verschillende soorten zeep ook nog verschillen in samenstelling en productie. Deze Werfzeep-stukken bestaan uit verzeepte oliën, hydrolaten (kruidenwater), extracten en etherische oliën (niet in alle soorten), allemaal van biologische herkomst of wildpluk. Naast de huidzeep, hebben ze ook shampoobars, scheerzeep en schoonmaakzeep. De zeep van Werfzeep worden handgemaakt in Utrecht, Nederland.

5. DIY koffiescrub

DIY koffiescrub, bathbombs en lippenbalsem.

Van alle scrubs die ik al ooit gebruikt heb -en geloof mij maar, dat zijn er echt wel veel- vind ik deze zelfgemaakte scrub nog steeds de beste! En het goede is dat je hoofdbestanddeel normaal waarschijnlijk 'voor de vuilbak' zou zijn. Geniet van je verse koffie en bewaar telkens het koffiegruis. Meng het gruis met een olie naar keuze. Ik heb hiervoor zowel eens olijfolie (losse scrub zoals op de overzichtsfoto) als kokosolie (voor vaste scrub 'pralines') gebruikt en bij beide oliën voelt mijn lichaam nadien super zacht en gevoed aan. De caffeine in koffie zou ook zorgen voor een betere bloedsomloop en de koffiegeur werkt (bij mij althans) heel goed om ochtendhumeur weg te scrubben. Voor de feestdagen had ik enkele scrubpralines gemaakt om cadeau te doen, zoals je op de foto kan zien.

6. Shampoobar, zie 2

Dit handige opbergdoosje maakt het eenvoudiger om de shampoo mee te nemen op reis, op uitstap of in de douche.

7. DIY yoghurt gezichtsmasker

Super eenvoudig en lekker voor als je achteraf nog wat over hebt. ;-) Meng een beetje yoghurt met honing totdat je een min of meer crème-achtige structuur hebt en voeg er eventueel nog wat gedroogde lavendelbloemetjes aan toe. Smeer dun uit over je gezicht en laat zo'n 15 minuten intrekken. Spoel het masker nadien af met lauw water en sluit je poriën weer af met koud water. Dep voorzichtig droog en geniet van je babyvelletje!

8. Vette 'crème' Elbow Grease (Lush, €9,95)

Ik was heel benieuwd naar deze, dus toen ik de bar zag liggen in Stockholm, ben ik er meteen mee naar de kassa gelopen! Ik had het wel iets verkeerd begrepen, ik dacht dat de bar ook gebruikt mocht worden tijdens het helen van je verse tattoo maar eigenlijk is deze eerder bedoeld voor de nazorg van je kunstwerk(je). De bar helpt ook goed tegen droge huid, het vet trekt snel in en de ylang ylang-geur is onweerstaanbaar.

9. Godiva shampoobar (Lush, €9,95)

Mijn lievelings-shampoo ever! Echt, van alle alle alle shampoos ooit! De jasmijngeur is zo zalig, de textuur van het schuim is aangenaam en mijn haar voelt super schoon aan nadien. Mijn haar glanst ook veel meer en het voelt minder zwaar aan dan wanneer ik het met vloeibare shampoo was. Net zoals bij elke soort shampoo die ik ooit gebruikt heb, is het voor mij wel nodig om nog wat conditioner te gebruiken na het wassen.

Niet op de overzichtsfoto:

10. Menstruatiecup

Hierover volgt nog een artikel met alles wat je moet weten over de menstruatiecup!

11. Olijfolie als ontschminker

Of ander olie zoals amandelolie. Gewoon over je huid smeren, wel opletten voor je ogen, en er afhalen met een (wasbaar) wattenschijfje.

Deze probeer ik binnenkort eens uit:

Naast het bovenstaande lijstje aan producten, zijn er nog wel wat zaken die ik tijdens mijn zoektocht tegengekomen ben, en die ik heel graag eens zou willen uittesten. Mijn tandenborstel is dringend aan vernieuwing toe, mijn eerstvolgende wordt sowieso een bamboo tandenborstel! Verder ben ik benieuwd naar de vaste conditioner (onder anderen bij Lush), aluinsteen deodorant, tandpasta tabletten/toothy tabs (Lush, Robuust) en Thinx menstruatie ondergoed.

Hopelijk volgt er binnenkort nog een vervolg artikel waarin ik deze laatste producten beoordeel. Ik ben sowieso heel benieuwd naar welke ecologische schoonheidproducten jullie zoal gebruiken. Let me knooow!

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page