top of page

Vegan herfstmenu met Hanna Vandale


Verse groentjes van bij de boer.

Ik mailde Hanna met de vraag of ze zin had in een namiddagje gezellig koken in naam van #Ecoktober en ze was meteen enthousiast. Hanna is niet enkel even addicted to food als mij, ze is daarbovenop ook al veganist sinds juni 2015. Met haar ervaring en mij nieuwsgierigheid stelden we een menu samen die 100% diervriendelijk, 100% herfstproof en 99% 'van bij ons' is. De menu is helemaal in lijn met de Eco Oktober Challenge en een verlengstuk van mijn vorige post, maar ook makkelijk klaar te maken én om je vingers bij af te likken.

Een voorsmaakje: de menu bestaat uit pompoensoep als voorgerecht, een hoofdgerecht met butternut, Griekse pasta, paprika en worteltjes en een heerlijke apple crumble taart met speculaas als finger-licking dessert.

Voor we van start gingen, zijn we eerst het grootste deel van onze ingrediënten bij een zelfstandig groentewinkeltje in Zedelgem gaan halen. Zo wisten we zeker dat alles super vers was en dat het om lokaal geteelde van bij de boer groenten en fruit ging. De ingrediënten die we daar niet konden vinden, kochten we daarna in de supermarkt. De menu bestaat -op de Griekse pasta na- volledig uit Belgische seizoensgebonden producten. Het belang hiervan kan je nog eens lezen in mijn vorige post 'Lekker en van hier, tot het laatste (verpakkingsarme) stukje'.

Er komt nog een vervolgpost met meer uitleg over de impact op het milieu bij vlees, vis en zuivel, maar omdat ik je niet wil overvallen met een overload aan informatie wil ik je eerst warm maken voor een (regelmatige?) uitstap naar een andere manier van eten en leven. Zelf ben ik geen vegetariër of veganist, al ben ik toch al een eindje op weg naar dat eerste. Ik kom steeds meer te weten over het leed en de vervuiling rond de vlees- en zuivelindustrie, waardoor ik er vanzelf minder vaak zin in heb. Hopelijk kunnen mijn artikels je een zetje geven om hierover na te denken en jou kracht als consument beter te kennen. Als je alvast tot hier geraakt bent, wilt dat al heel veel zeggen!

Hanna loves pumpkins!

5 snelle vragen aan Hanna Vandale

Via haar Instagram kun je al een blik werpen om de levensstijl van Hanna en haar allesbehalve saaie maaltijden, maar voor wie haar nog wat beter wil leren kennen heb ik een kort interview afgenomen met mijn meest prangende vragen. Let's go!

Margaux: Wat heeft er je aangezet om veganistisch te gaan eten?

Hanna: Ik vermoed dat er altijd al iets in mij zei dat het niet goed was om dieren te doden. Het was pas toen ik in 2015 "The Best Speech Ever" van Gary Yourofsky op YouTube zag dat ik besefte hoe onlogisch het is om als mens vlees of andere dierlijke producten te eten. Want ik had zelf nooit stilgestaan bij de gruwel die kippen moeten doorstaan zodat wij eieren kunnen eten of de wreedheid die er heerst in de melkindustrie zodat wij yoghurt, ijs en kaas kunnen eten. Diezelfde avond bekeek ik nog andere informatieve filmpjes en was mijn beslissing om veganistisch te gaan leven snel gemaakt. Niet alleen het dierenleed speelde voor mij een factor, de impact die de melk- en eierindustrie heeft op de planeet en je lichaam overtuigden mij nog meer. Daarnaast vond ik al snel enorm veel lekkere recepten en tips op sociale media waardoor de stap veel kleiner werd.

Hoe gingen ze er thuis mee om dat je je levensstijl zo drastisch wilden omgooien?

Mijn mama zei: "Ja, dat zag ik al aankomen, je wou vanaf je twaalf jaar al vegetarisch worden!". Mijn papa was minder overtuigd, die dacht dat ik gek was en zei me dat ik vanaf nu mijn eigen eten maar moest maken. Nu smullen ze maar al te graag mee als ik voor iedereen thuis veganistisch kook en van de vegan koekjes die ik maak kunnen ze niet afblijven.

*Een tip voor jongeren die nog thuis wonen : vraag aan je ouders om gewoon wat rijst, pasta of aardappelen apart te houden, daar kan je al snel een lekker gerecht mee maken door gewoon verschillende groenten toe te voegen.

Wie is je grote voorbeeld als het om veganistisch leven aankomt?

Toen ik net vegan werd kende ik geen enkele andere Belg die veganistisch was, dus keek ik vooral op naar mensen zoals Bonny Rebecca en Tess Begg. Zij postten video's met recepten op YouTube en geven tips aan beginners. Al snel leerde ik de Belgische Facebook groepen "Vegans of Belgium" en "Vegan Youth of Belgium" kennen, waardoor ik in contact kwam met leeftijdsgenoten en organisaties. Nu kijk ik vooral op naar Belgische organisaties zoals BeVegan en BiteBack die verschillende acties organiseren om deze geweldige levensstijl voor te stellen aan de mensen. Zij zetten zich steeds door weer en wind in voor het welzijn van de dieren.

Deze heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, maar is er een niet-vegan product dat je soms verschrikkelijk mist? Hoe negeer je die goesting?

Toen ik net vegan was had ik soms zin in koekjes of kaas, maar kocht deze niet, aangezien ik het niet over mijn hart kon krijgen. Als snel leerde ik vegan alternatieven kennen en werd het nog zoveel leuker om opties te vinden in de supermarkt of zelf te koken. Ik kan niet zeggen dat er nu iets is wat ik mis, want je kan gewoon echt elk gerecht vegan maken. Als ik zin heb in pannenkoeken, dan vind ik al snel honderden recepten op het internet. De veganistische gerechten smaken mij nu alleen maar meer: ze liggen niet zo zwaar op de maag liggen en ik weet dat er geen dieren voor hebben moeten afzien of dat de natuur er geen schade aan ondervindt. Sinds ik vegan ben heb ik vaker zin in een smoothie of een grote salade, wat niet wilt zeggen dat ik niet enorm geniet van een portie frietjes met veganistische vol-au-vent en een soja Cornetto van Ijsboerke®.

Als je één tip zou meegeven voor beginnende vegans, welke zou dat dan zijn?

In het begin zullen veel mensen vragen stellen over je keuze, het helpt om jezelf te informeren. Zo kan je hen duidelijk kan uitleggen waarom je er voor kiest geen dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk te eten. Belgische site's zoals "Bite Back" hebben enorm veel duidelijke informatie hierover en helpen je enorm op weg.

Begin traag, laat desnoods eerst vlees weg, vervang melk door plantaardige alternatieven zoals sojamelk, amandelmelk of rijstmelk. Daarna kan je kijken om geen kleren meer te kopen waar wol of leer in verwerkt zit en uiteindelijk kan je diervriendelijke schoonheidsproducten aanschaffen. Doe alles op jouw tempo en weet dat het niet erg is om fouten te maken. Je maakt al elke dag de bewuste keuze om niet mee te werken aan de wreedheid tegen de dieren en de natuur. En dat is geweldig!

Zoek naar recepten op het internet. Heb je zin in wafels? Typ dan "vegan wafels" in op Pinterest of bekijk de geweldige recepten op de site van De Groene Keuken (Belgisch) of het YouTube-kanaal van Sofie Senden (ook Belgisch).

Instagrampagina Hanna Vandale
 

Vegan herfstmenu

Herfstig pompoensoepje

Nodig:

1 kg pompoenvlees

1 kl komijn, peper, zout, andere kruiden naar keuze

Genoeg water om alles net niet onder te laten staan

How to:

Snijdt een pompoen in twee, haal de pitjes eruit (deze kan je eens gedroogd nog gebruiken om bijvoorbeeld bij je yoghurt te doen) en schil en snijd de stukken totdat je aan een kilo vruchtvlees komt. Doe dit in een grote pan, giet het water erbij en kruidt naar keuze en smaak. Laat alles koken totdat de pompoen smeuïg is en mix het geheel tot een gladde massa. Werk de soepkommetjes af met wat verse peterselie en ze is klaar om van te smullen.

Verse pompoensoep

Gevulde butternut met paprika, wortel en Griekse pasta

Nodig:

2 butternuts (1/2 per persoon)

1 paprika

3 wortels

1 ajuin

1 teentje look

250 gr Griekse pasta

verse tijm, peper en zout

How to:

Zet de butternut helften (ontpit) in een bakplaat, met de open kant naar boven. Bak gedurende 20 minuten op 190°C. Bak ondertussen de look en de ajuin in een beetje water, je kan ook olijfolie of andere vetstof gebruiken, maar met water lukt het ook en is het gerecht nóg gezonder.

Snijd de groentjes in kleine blokjes en gooi ze bij de ajuin en look. Haal de butternuts uit de oven wanneer ze klaar zijn en schraap ze gedeeltelijk uit. Je hebt nog voldoende vruchtvlees nodig als 'mandje', anders is de kant op scheuren in de schil groot. Schep het vruchtvlees bij de rest van de groenten, kruid met tijm, peper, zout en eventueel andere kruiden naar smaak en laat alles garen. Kook de Griekse pasta zoals op de verpakking aangegeven staat.

Dampende groentenmengeling

Meng de gegaarde groenten onder de pasta en vul de butternuts ermee. Zet dit alles nogmaals 20 minuten in de oven op 190°C.

De gevulde butternut helften

Apple crumble taart met speculaas

Nodig:

1 rol bladerdeeg

150-200 gr appelmoes (vers gemaakt of van de winkel)

2 appels in fijne schijfjes

+- 20 stuks speculaasjes

120 gr bloem

120 gr suiker

120 gr vegan boter

50 gr havermout