top of page

De menstruatiecup: een handige gids


Menstruatiecup

To cup or not to cup? Dit 'gevoelige' onderwerp verdient het meer dan zeker om een volledige post aan te wijden. Ondertussen heeft het overgrote deel van de vrouwen er wel al eens van gehoord, maar er zijn nog steeds veel vragen rond het gebruik hiervan, de hygiëne, het gevoel ... In naam van #Ecoktober en om jouw bloody period een beetje dragelijker te maken, probeer ik zo goed als ik kan, alles wat ik ondertussen te weten gekomen ben met je te delen. Heb je er al ooit eens bij stilgestaan hoeveel afval jij maandelijks in de vuilnisbak gooit? Deze cups zijn hier een ideale 'bestrijding' voor en ze hebben meer voordelen dan wasbare maandverbanden en dergelijke.

Ik wou dat ik hier meer info over gekregen had voor ik begon met het gebruiken hiervan, zodat ik niet bij elke nieuwe stap vol vragen zat of dit nu wel of niet normaal is. Ik ga niet liegen, je zal er hoogstwaarschijnlijk wel één of meerdere gênante verhalen aan overhouden, maar als je genoeg geduld en oefentijd hebt (denk aan al die voordelen!), wordt je menstruatiecup je new best friend als het op intieme hygiëne aankomt.

Gebruik en onderhoud

Afhankelijk van het merk waar jij je menstruatiecup wilt gaan kopen, zijn er doorgaans twee maten verkrijgbaar: een kleinere en een grotere cup. Maar Naturcup heeft bijvoorbeeld drie maten, de kleinste wordt aangeraden voor tieners die nog geen (regelmatig) seksueel contact hebben en die eerder een lichte menstruatie kennen. Sommige merken hebben nog meer onderverdelingen. Bij de meeste merken wordt de kleinste cup aangeraden voor vrouwen die jonger dan 25-30 jaar zijn en geen kind op de wereld gezet hebben via vaginale geboorte. De grootste cup is voor vrouwen die ouder dan 30 jaar zijn en/of via een vaginale geboorte bevallen zijn. Bij mij zat de eerste aankoop meteen goed, maar het kan zijn dat je meerdere merken moet uitproberen voordat je 'jou' menstruatiecup gevonden hebt. Ook heeft het ene merk meer flexibele cups terwijl het andere merk eerder stevigere/hardere cups aanbiedt. Die zoektocht kan wel prijzig zijn, maar als je straks de vele voordelen bekijkt, zal je zien dat het de moeite waard is.

Er zijn twee 'hoofdmethodes' om je cup in te brengen, maar het gaat natuurlijk om jouw unieke lichaam, dus neem de tijd om uit te zoeken wat het beste werkt voor jou! Het is belangrijk dat je ontspannen bent, als je het snel snel wilt doen, zal het hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Na een tijdje wen je aan de handelingen en gaat het echt vlotjes. Denk maar aan de eerste keer dat je een tampon instak.

Bij de eerste methode knijp je de cup plat door de wanden met twee vingers tegen elkaar te duwen. Daarna vouw je deze nog eens dubbel. Breng de cup in en let erop dat je niet te snel loslaat, anders ontvouwt de cup zich te snel en zit 'ie niet goed.

De tweede methode vind ik persoonlijk eenvoudiger. Hier duw je met één vinger een deel van de rand van de cup naar het centrum. Duw totdat de rest van de wand zich automatisch dichtvouwt rond je vinger. Bij deze methode moet je er vooral op letten om de basis van de cup voldoende lang dicht te knijpen tot de cup goed zit.

Cup en bloemblaadjes

Bij beide methodes helpt het om de cup in de richting van je staartbeentje in te brengen in plaats van naar boven. Controleer altijd nog eens of de cup wel goed 'opengefloept' is, anders kunnen er lekjes ontstaan. Dit kan je doen door met je wijsvinger te gaan voelen ofdat de cup overal als een 'ballonnetje' aanvoelt en dus geen deukjes heeft. Als hij niet helemaal goed zit, kan je proberen om hem iets naar onder te trekken en rond te draaien (gaat minder vlot dan het klinkt) tot hij ontplooid is. Was ook altijd je handen op voorhand.

Voel of alles goed zit, met andere woorden ofdat je hem helemaal niet meer voelt zitten en knip het stokje/uiteinde af tot op de gewenste lengte voor meer comfort wanneer nodig.

Om de cup te verwijderen moet je eerst het vacuüm verbreken door zacht in het onderste deel van de cup te knijpen om een pijnlijk zuignap-effect te verbreken. Zorg dat de cup zich tijdens het uithalen niet opnieuw vacuüm trekt door met één vinger de rand wat naar binnen te duwen. Giet de inhoud van je menstruatiecup in het toilet en spoel de cup goed uit met water en een milde zeep. Als er geen wastafel in de toiletruimte is, kan je een flesje water meenemen als je naar de wc gaat om je cup uit te spoelen. Wanneer geen van deze opties mogelijk zijn, kun je de cup zo goed mogelijk schoonmaken met wc papier voordat je hem opnieuw inbrengt. Was hem dan bij de eerstvolgende verversbeurt wel extra goed uit!

Het is heel erg aan te raden om je menstruatiecup voor en na elke periode extra goed te reinigen door sterilisatie om ongewenste ongemakken zoals bacteriën en schimmels uit te sluiten. Dit kan je heel eenvoudig doen door wat water aan de kook te brengen en je cup in een garde ongeveer één minuut te laten koken. Zorg dat je cup volledig onder water zit. De garde zorgt ervoor dat 'ie niet in het wilde weg rond gaat drijven of tegen je rand van je hete kookpot aankleeft en dat je hem er nadien ook weer makkelijk uit kan halen om onder koud water af te spoelen en weer op te bergen.

Bewaar je cup op kamertemperatuur in een ademend opbergzakje.

Cup en roos

Contra/minpuntjes menstruatiecup

Ondanks de gigantische lijst aan voordelen die ik je zo meteen voorschotel, zijn er ook enkele keerzijdes of ongemakken verbonden aan een menstruatiecup.

Om te beginnen kan het toch eventjes duren voordat je het inbrengen onder de knie hebt. En als hij dan al goed lijkt te zitten, kan het zijn dat je bij de minste beweging toch voelt dat je hem er voor de zoveelste keer uit moet halen omdat hij alweer niet goed zit. Gebruik eventueel nog een extra veiligheidsmaatregel zoals een maandverband of inlegkruisje totdat je door hebt hoe het moet. Maar kop op, het lukt je wel!

Maandstonden mogen dan wel natuurlijk zijn, toch zijn ze niet het meest appetijtelijke in het leven van een vrouw. Doordat je één of meerdere vingers nodig hebt bij zowel het inbrengen als uithalen van de cup, kunnen je vingers best wel messy worden. Zoals na elk toiletbezoek is het wassen van je handen een must.

Eerlijk toegeven: ik heb er in het begin enkele keren nét niet voor gezorgd dat mijn badkamerdeur een rood spatmotiefje kreeg. Tijdens het uithalen van de cup kan deze nogal slippery zijn door het vocht in je baarmoederhals en vagina, een ongelukje is dan snel gebeurd als je je even teveel wilt haasten, zeker als je cup behoorlijk vol is. Maar ook hier: oefening baart kunst!

Het is op levensbasis natuurlijk geen eerlijke vergelijking, maar de eerste aankoop van een menstruatiecup is duurder dan een pakje tampons.

Verschil in afval na 1 maand/menstruatieweek

Pro menstruatiecup

Denk eens aan de gigantische berg afval die je elke maand uitspaart door je maandverbanden, tampons en inlegkruisjes te vervangen door één menstruatiecup? Op bovenstaande foto zie je alvast een vergelijking die ik gemaakt heb op basis mijn mijn eigen (behoorlijk zware) maandstonden. En dit is nog maar van één periode, dus ga maar eens tellen wat dat op jaarbasis betekent.

Je menstruatiebloed en ander vocht worden opgevangen in de cup, er wordt dus niets geabsorbeerd, wat twee grote voordelen met zich meebrengt. Ten eerste heb je hierdoor een betere controle over je werkelijk bloedverlies (in zo'n bekertje leek het voor mij beter mee te vallen dan met een maandverband) en de samenstelling hiervan, zoals eventuele klontertjes die op vleesbomen etc kunnen wijzen. Met een tampon zie je deze niet en komen ze na het uithalen hiervan vaak gewoon in het toilet terecht zonder dat je ze kon observeren. Dit is niet het meest smakelijke, maar een check up nu en dan kan nooit kwaad.

Een tweede voordeel is dat je natuurlijke vocht en slijmen niet geabsorbeerd worden, wat bij een tampon wel het geval is. Hierdoor kunnen je baarmoederhals en vagina erg droog worden en voor een onaangenaam gevoel zorgen. Door vaginale droogheid vergroot je de kans op de groei van bacteriën en schimmels. Een menstruatiecup vangt enkel op wat teveel is en zorgt dus voor een gezonder klimaat down under.

Door het vacuüm komen er ook geen onaangename geurtjes vrij, iets wat je bij bijvoorbeeld een maandverband wel kan hebben.

Een ander voordeel is dat het veiliger is voor je inner flower om een cup te gebruiken in plaats van de standaard opties. Tampons, inlegkruisjes en maandverbanden mogen dan wel van 'natuurlijk katoen' gemaakt zijn, deze pluizige materie is van nature niet spierwit, dus moet het katoen eerst gebleekt worden met chloor. Daarnaast worden er nog andere chemische producten zoals geurstoffen gebruikt om het allemaal wat aantrekkelijker te maken. Eén van de synthetische stoffen die met chloor gepaard gaat is dioxine, een schadelijke stof die kan zorgen voor abnormale celgroei en een meer kwetsbare weerstand. Geurstoffen en andere chemische brol kunnen voor irritatie en TSS (Toxic Shock Syndrome) zorgen. Allemaal dingen die dus niet aangenaam zijn voor één van je gevoeligste lichaamsdelen. Waarom zou je deze nog langer in je onderbroek leggen of zelf inbrengen, als het ook meer ecologisch en vriendelijker kan?

Menstruatiecups worden gemaakt van medische siliconen, natuurrubber of TPE (thermoplastische elastomeer, recycleerbaar synthetisch rubber), allemaal van medische kwaliteit. Hierdoor kan het overgrote deel van de vrouwen het gebruiken zonder reactie. Deze materialen zorgen ervoor dat de cup flexibel is -en dus makkelijk in te brengen- en meebeweegt zodat je hem niet voelt zitten.

Op langere termijn spaar je hopen geld uit! Bereken maar eens hoeveel euro's jij op jaarbasis aan intieme hygiëne spendeert en hoeveel euro je maar kwijt bent aan een cup die jaren meegaat.

Eén cup neemt minder plaats in dan verschillende tampons, maandverbanden en inlegkruisjes, wat plaats bespaart in je handtas of in je valies. Ook hoef je er dan niet mee in te zitten dat je geen oplossing (in landen zoals Nepal bijvoorbeeld) zult vinden als je onverwachts je maandstonden hebt. De cup neemt haast geen plaats in, dus neem hem gewoon mee als plan B.

Slapen, zwemmen, surfen, ... allemaal geen probleem! Mocht je de eerste try outs toch nog niet 100% vertrouwen, kan je in het begin nog even een (biologisch) inlegkruisje gebruiken als back up, tot je zeker genoeg bent dat je hem goed in kan brengen.

Ik hoop dat ik alle mogelijke vragen beantwoord heb, mocht je nog meer informatie willen, vul ik het artikel met veel plezier aan!

Zou jij de menstruatiecup een kans geven of heb je hier al ervaring mee? Reageer in de comments om jouw beleving te delen of stuur mij een mailtje.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page