top of page

Glutenvrije rozijnen-notenbrood


Glutenvrij brood met creamcheese en blauwe bessen

Zoals je in mijn vorige blogpost al kon lezen: mijn mama heeft een hevige gluten intolerantie. Sommige maaltijden zijn hier makkelijk aan aan te passen, zoals pastaschotels, terwijl het bij andere een helse zoektocht wordt naar welke versie van een glutenvrije brownie nu net iets minder plastiek-achtig smaakt dan de andere. Bij brood had ze hetzelfde probleem. Ofwel betaal je enorm veel voor een middelmatig glutenvrij brood, ofwel betaal je nog steeds veel voor de smaakloze, vaak sponsachtige of juist heel taaie versie uit de een of andere fabriek.

Omdat wij hier thuis allemaal grote broodliefhebbers zijn, leek het mij een uitdaging om op zoek te gaan naar een eenvoudig, niet al te duur maar vooral heerlijk recept voor vers, glutenvrij brood. De eerste versies waren enorme mislukkingen. Het heeft een tijdje geduurd totdat ik de juiste samenstelling gevonden had, maar hier is 'ie dus! Dit broodje kan ook zonder de noten en rozijnen gemaakt worden, maar wij houden nu eenmaal van een beetje extra bite en zoetigheid in onze boterham. ;)

Glutenvrij brood

Nodig:

150 gr havermeel

100 gr haverzemelen (beide te vinden in de meeste natuurwinkels of biowinkels)

100 gr broodmix (ik gebruik de GF broodmix van de Lidl, zowel voor wit als donker brood)

50 gr zadenmengeling naar keuze

2 handjes Jumbo rozijnen

2 handjes hazelnoten of naar keuze

3 tl bakpoeder

2 tl baking soda

10 el yoghurt

How to:

Verwarm de oven voor op 150°C en vet de bakvorm in. Ik gebruik hiervoor een authentieke broodvorm die ik eens cadeau gekregen heb. Het formaat is juist goed en het ijzer zorgt voor een mooie warmteverdeling tijdens het bakken.

Meng ondertussen alle droge ingrediënten samen tot de noten en rozijnen ongeveer gelijkmatig verspreid zijn. Voeg de yoghurt toe, afhankelijk van welke je gebruikt zou het kunnen dat je nog wat extra yoghurt toe zal moeten voegen. Meng alles door elkaar totdat je mengsel vast genoeg is om niet van je lepel te glijden maar nat genoeg dat het met een keer schudden wel lukt. (Typische Margaux-uitleg, hopelijk is het een beetje duidelijk wat ik precies bedoel.)

Lepel het brooddeeg in je bakvorm en bak het brood gedurende 30 minuten. Na deze baktijd verhoog je de temperatuur tot 175°C en laat je het brood nogmaals 30 minuten bakken.

Laat het brood na de baktijd afkoelen uit de bakvorm op een metalen rooster voordat je het aansnijdt. Na een half uurtje is het brood meestal wel voldoende afgekoeld om al eens een proevertje van te snijden. Ideaal om je dag te starten met zo'n heerlijke, zelfgemaakte boterham!

Creamcheese + blauwe bessen = match made in heaven

Je kan natuurlijk alles toevoegen wat jij zelf wilt. Zelf heb ik het ook al geprobeerd met olijven, echt super lekker! Een volgende test is het vervangen van gewone yoghurt door soja yoghurt. Ik zal je zeker laten weten hoe het afgelopen is vanaf ik het getest heb.

Misschien probeer jij zelf eens een mengeling met suikerparels of chocoladedruppels? Laat je helemaal gaan en leef je uit met hetgeen je erop wilt smeren. Alles kan, zolang jouw boterhammeke maar smaakt.

Heb je mijn receptje uitgeprobeerd of heb je zelf een leuk idee? Laat het gerust weten in de reacties!

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven