top of page

'Healthy' Snickers bites


Iedereen uit mijn naaste omgeving zal dit kunnen beamen: ik eet heel heel heel erg graag. Hapjes, lunch, salades, pizza, smoothies, desserts, wok, name it en ik zeg er hoogstwaarschijnlijk volmondig 'ja!' tegen. Ik heb gelukkig de 'goede genen' meegekregen van thuis, waardoor ik best veel kan binnenspelen en op niet zo veel moet letten. Maar juist daardoor denk ik niet altijd even goed na over de gezondheidsfactor van al mijn uitspattingen (lees: shameless citroentaartjes gaan eten bij Le Pain Quotidien om vervolgens onion rings en een burger te bestellen bij Ellis terwijl ik weet dat er bij thuiskomst nog avondeten op mij staat te wachten). Om alles een beetje binnen de perken te houden en te voorkomen dat de dokter mij bij een volgende bloedtest weer op het matje roept, probeer ik om af en toe op zoek te gaan naar alternatieven. Dit recept is daar een ideaal voorbeeld van. Van alle snoeprepen zijn Snickers ongetwijfeld mijn all time favorite -I mean, pinda's, chocolade, karamel, ondefinieerbare jummie moussevulling, allemaal samen in één hap- dus was ik heel benieuwd toen ik een recept voor 'healthy' Snickers bites tegenkwam!

Het kookboek 'Havermoutje' van Mathijs Kok en Pascalle Bonnier staat -ja, écht waar!- vol met recepten waarin haver een grote rol spelen. Mijn mama heeft vorige zomer 'ontdekt' dat ze gluten-intolerant is, waardoor ik mijn bak- en kookavonturen hieraan heb moeten aanpassen. Doordat haver geen gluten bevat, is de basis van dit receptenboek dus ideaal om glutenvrij mee aan de slag te gaan, mits enkel aanpassingen. Ik heb het recept van de 'healthy' Snickers bites een beetje aangepast op mijn gevoel en smaak en de bites van een chocoladelaagje voorzien, zodat ze je meer de echte Snickers-ervaring geven. Note: Healthy staat tussen aanhalingstekens omdat de bites hoofdzakelijk uit dadels en noten bestaan en deze nogal suiker- en calorierijk zijn. Deze bites zijn weliswaar veel gezonder dan een klassieke Snickers reep, maar je eet beter niet je volledige verse lading in 1 keer op als je het echt gezond wilt houden. De smaak is niet dezelfde als van de gekende snoepreep, maar de bites kunnen zeker als gezonde (en verslavende) vervanger tellen!

Nodig:

10 pinda's

1,5 el havermout

10 walnoten (in stukjes)

15 dadels (in stukjes)

1,5 el cacaopoeder

+-100 gr zwarte chocolade

Extra pinda's voor decoratie

How to:

Prak de dadels tot de meeste grove stukken plat zijn. Meng hier de havermout, pinda's, walnoten en cacaopoeder bij. Dit is de vulling van de Snickers, deze moet minimum 2 uur gekoeld worden in de koelkast. Dit doe je het beste door de pasta op een met bakpapier bekleed bord te scheppen en hierboven een 2e laag bakpapier te leggen, of de 1e laag hierover te plooien. Op die manier kan je zonder prutsen met behulp van de deegroller de pasta uitrollen tot ongeveer 1 á 2 cm dikte. Zorg ervoor dat dit vlak min of meer een vierkant of rechthoek wordt, zodat er zo min mogelijk vulling verloren gaat (tenzij je het niet erg vindt als je bites speciale vormen hebben, of je kan die 'restjes' natuurlijk ook gewoon zelf opeten bij wijze van proevertje ;-) ). Snijd de pasta na het koelen in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Je kan de bites opeten zoals ze nu zijn, maar als je wat meer tijd hebt, kun je ze ook volledig afwerken zoals op de foto.

Persoonlijk vind ik ze nóg lekkerder als ze afgewerkt zijn, dus volg dan volgende stappen:

Smelt de chocolade au bain marie. Laat de gesmolten chocolade op een laag vuurtje staan zodat ze vloeibaar blijft en haal er de gekoelde carrétjes één voor één door, zodat alle kanten van een laagje chocolade voorzien zijn. Leg deze terug op een met bakpapier bekleed bord (of hergebruik je bakpapier and save some trees), werk af met enkele pinda's bovenop de bites en zet deze in de koelkast tot de chocolade volledig afgekoeld is. Ik heb dit niet getimed, maar een uurtje moet zeker volstaan! De uitgelopen randjes chocolade kan je nadien wegsnijden, en klaar zijn je healthy bites!

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page