top of page

Sorrento: de ultieme insider gids (deel 2)


Ik ben sinds 30 oktober terug in het land en wauw, wat een aanpassing. Ik mis het onderweg zijn, mijn vrijheid en zelfstandigheid steeds meer, maar ergens is het ook wel comfortabel om weer in mijn eigen bed te slapen en mijn lieve vriendinnen en familie "in het echt" terug te zien. Allemaal heel vermoeidend, dat wel. De eerste dagen werd ik meteen van hot naar her meegenomen om dit en dat te doen en iedereen weer hallo te zeggen, had ik amper tijd om adem te halen en voelde ik mij zodanig uitgeput dat eindeloos dutjes doen het meest fantastische ooit leek. Het is ook wennen omdat "het nieuwe" van mijn buitenlandse job er echt wel heel snel af is en iedereen gewoon weer verder wilt gaan met hun leven. Terwijl ik het liefst van al uren en uren over de afgelopen maanden zou willen vertellen.

Gelukkig kan ik alvast veel verhalen en tips kwijt via deze weg, zoals met dit tweede deel van mijn insider gids over Sorrento, waar mijn nerdy me jullie naar de prachtige historische rijkdom van deze streek wil meenemen. Het eerste deel van mijn gids vind je hier terug.

Je kan onmogelijk Sorrento bezoeken zonder een stop te houden in Pompeii. De Napolitaanse Riviera heeft tal van historische parels, maar deze spant de kroon. De site ligt bezaaid met ruïnes die ons stuk voor stuk geholpen hebben met het schetsen van een beeld over het dagelijkse leven van de Romeinen. In deze welvarende oude stad leefden zo'n 20 000 Romeinen samen, voordat de stad onder een vijf meter dikke laag bedolven werd. Ondanks de verwoestingen die met de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus gepaard gingen, is de site dankzij de as en brokstukken als het ware als een tijdscapsule bewaard gebleven en daardoor nog in vrij goede staat. Volgens één van onze gidsen heb je eigenlijk zo'n drie tot vier dagen nodig als je de volledige site uitgebreid wilt bezoeken, maar voor een goede eerste impressie volstaat enkele uurtjes. Het is er vaak ook erg warm met weinig schaduwplekken of mogelijkheden om uit te rusten, wat er mee voor zorgt dat een voor- of namiddag in de oude stad voldoende is.

Vlakbij Pomeii vind je de "boosdoener" van de stad terug, de slapende Vesuvius (centraal op de achtergrond van de bovenstaande foto). Deze 1281 meter hoge vulkaan ligt tussen Napels en Sorrento en is altijd wel ergens aan de horizon te zien. De groene omgeving errond zorgt ervoor dat een bezoek aan het natuurrgebied van de vulkaan een welkom zenmomentje wordt. Om de krater te bereiken moet je te voet of met de bus heel wat haarspeldbochten trotseren, maar onderweg word je op steeds mooiere uitzichten getrakteerd. De laatste 200+ meter moet je sowieso te voet afleggen, hier mogen er geen vervoersmiddelen verder. De klim is doenbaar maar goede schoenen en een rustig tempo zijn een must op het grindpad. Eenmaal bovenaan heb je bij een heldere hemel een kilometers ver uitzicht over de Golf van Napels en de Apennijnen en tal van kleinere uitlopers van de bergketen. De vruchtbare vulkanische bodem vol mineralen is ideaal voor onder meer wijnteelt, dus aarzel niet om bij een van de vele (bio)wijngaarden halt te houden voor een verfrissend glaasje Lacryma Christi of Falanghina.

Minder bekend maar daarom zeker niet minder de moeite is de historische site van Herculaneum of Ercolano, zoals de Italianen deze noemen. Ook deze stad is slachtoffer geworden van dezelfde uitbarsting van 79 die Pompeii zo bekend maakte. De ruïnes van deze stad zijn beter bewaard gebleven dan deze van Pompeii, doordat een luchtdichte maar hete modderlaag deze stad afgedekt heeft, waardoor men hier nog meer belangrijke historische informatie heeft kunnen bestuderen. Hier en daar zijn de houten balken verkoold (in plaats van volledig verbrand en verast), waardoor er zelfs nog eerste verdiepingen terug te vinden zijn in tegenstelling tot in Pompeii, waar enkel het gelijkvloers gespaard gebleven is. Verder vind je er prachtige mozaïeken en vloertegels terug, net zoals restanten van afhaalrestauranten, de "fast food bars" van toen en veel meer. De site is pakken kleiner in oppervlakte maar de schat aan informatie die je krijgt maakt dat helemaal goed.

Als je van hieruit zuidwaards volgt kom je terecht in de regio van Salerno, waar de Griekse tempels van Paestum te vinden zijn. Deze site ligt een beetje in the middle of nowhere waar je je even in een totaal ander Italië waant dan in Sorrento of Napels. De drie goedbewaarde tempels zijn de pronkstukken van de oude stad waarvan de oorspronkelijke naam Poseidonia was. In de Oudheid was dit gebied door de Grieken gekoloniseerd maar door de latere verovering van de Romeinen werden zowel de namen van de belangrijkste gebouwen en de stad als een deel van de plattegrond van Poseidonia geromaniseerd. Zo vind je er nu restanten van het typisch Romeinse binnenplein, het forum, en Romeins plavijsel terug, iets wat in de Griekse architectuur niet voorkwam. Moerasvorming, dalende economische belangrijkheid en malaria zorgden er uiteindelijk voor dat deze stad verlaten werd. In het hiernaast gelegen museum van Paestum kan je veel van de prachtige opgegraven kunstschatten bewonderen.

In deel drie neem ik je mee naar de prachtige Amalfikust en het beroemde Capri, zodat deze toeristische trekpleisters (die je écht gezien moet hebben!) je het water in de mond doen brengen en alvast doen dromen over je volgende reisbestemming. Ook van mijn werkperiode in Tenerife volgt er nog een inspirerende blogpost!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven