top of page

24 uur in Parijs


Parijs is altijd een goed idee, zeker nu de dagen korter worden en de kerstversieringen bovengehaald worden. Dus toen ik mijn zusje vroeg of ze zin had in een kort tripje naar de lichtstad -met de touringbus om het ecologisch te houden-, was ze meteen enthousiast. Dus zo stonden wij een week geleden met onze tassen klaar voor deze mini-reis!

Uitzicht op Parijs en de Eiffeltoren (2015)

Toeristische toeristen

Om de één of andere reden voel ik echt elke keer de drang om Place du Trocadéro te bezoeken als ik in Parijs ben. De beige Franse zandsteen op en rond het plein zorgt voor zo'n mooi licht en uiteraard is dit dé plaats om de Eiffeltoren in zijn volle glorie te bewonderen. Als je de massa toeristen en sleutelhanger-verkopers negeert, is het er best wel mooi. Ook al zien de meeste Parijzenaars het ijzeren bouwwerk als een litteken in het stad, ik word telkens weer enthousiast als we hier zijn. En doordat we na de lange busrit écht eerst naar ons hotel wilden om ons te verfrissen en onze spullen daar te laten, was het al later op de dag toen we hier arriveerden en hebben we van het golden hour kunnen genieten vanop deze plek. C'était très bon!

Place du Trocadéro

Vanuit deze metrohalte hebben we ons snel naar Le Palais-Royal verplaatst omwille van het mooie binnenplein. Toen ik voor de eerste keer naar Parijs kwam met mijn tante hebben we onder andere deze plek bezocht en het was sindsdien geleden dat ik deze plek vol zwart-wit gestreepte kunstwerken nog bezocht had. Nu, zo'n 11 jaar later, vind ik dit plein nog steeds het bezoeken waard. Toen we arriveerden liep het helaas vol met lawaaierige, spelende kinderen, waardoor het serene gevoel dat ik mij herinnerde, wel wat verdwenen was. Het royaal paleis heeft een goede ligging om van hieruit nog wat te gaan window shoppen en andere toeristische monumenten te bezoeken.

Le Palais-Royal

Ondertussen begon de avond te vallen en konden we met de minuut meer en meer genieten van hoe de kerstversiering overal tot leven kwam. Na ons avondeten in een klein, sketchy Aziatisch restaurantje, zijn we nog snel even binnen gelopen bij Galeries Lafayette om nog meer kerstsfeer op te snuiven. De etalages vol mechanisch bewegende duiven en andere random dieren en objecten liepen we snel voorbij om ons naar de meest kitscherige, magische reuze kerstboom vol opblaasobjecten en glitters te haasten. We waren nog net op tijd om het hele gebeuren (lees: opblaasdonuts, -candy canes, -sterren en -pretzels die vanuit de prachtige glas-in-lood koepel naar beneden kwamen op het ritme van de muziek) gefascineerd te bekijken voordat ze de deuren sloten. Tijdens mijn eerste trip naar Parijs, waarover ik al sprak, was ik hier tijdens diezelfde periode. En net als toen was ik ook nu eventjes helemaal in dromenland door de kerstdecoratie en de gigantische kerstboom onder de koepel.

Voor we naar ons hotel terug gingen, hebben we nog een prachtige avondwandeling gemaakt langs andere Parijse monumenten zoals Opéra Garnier, Église de la Sainte-Trinité en La Madeleine.

Letterlijk 'Midnight in Paris'

Feesten onder Pont Alexandre-III

Eenmaal toegekomen in ons Okko hotel (niet gesponsord -helaas-, maar wel echt een aanrader), hebben we enkele uitgaanstips meegekregen van de receptioniste. Haar favoriet was dezelfde club die enkele anderen ook reeds vermeld hadden, dus waren we best wel enthousiast om Faust te gaan ontdekken! Faust bevindt zich onder Pont Alexandre-III, wat al een beleving op zich was. Midden in deze chique buurt voelden we ons elk moment op ons gemak, wat een extra pluspunt was gezien het uur waarop we toekwamen en vertrokken. Bovendien heb je vanop de brug ook een schitterend uitzicht op Les Invalides, Le Grand Palais en de twinkelende Eiffeltoren. Na het feesten zijn we weer veilig 'thuis' geraakt met de nachtbus.

Door het geslaagd feestje in deze fancy club (en door het onverwachts hoge entreegeld waardoor we zeker waar voor ons geld wilden, ondanks de plannen voor dag twee, eerlijk is eerlijk) hebben we ons tevreden moeten stellen met een heel kort nachtje slaap. Het was best wel pijnlijk toen de wekker om 7 uur alweer afging. Maar we -oké, ik vooral- wilden weer vroeg op stap in deze prachtige stad, zodat we dag twee niet al slapend zouden doorbrengen.

Faust

Dromen met Christian Dior

De hoofdreden waarom ik sowieso naar Parijs móest voor zeven januari: de tentoonstelling 'Chirstian Dior: Couturier du rêve' in het Musée Les Arts Décoratives. Alleen al daarom lukte het mij om toch uit bed te komen en mij naar daar te haasten. Even tussendoor, al dat haasten en gehaast in deze blogpost is gewoon letterlijk wat we constant gedaan hebben. Vierentwintig uur was misschien toch net iets te kort voor alles wat we gezien wilden hebben. We kwamen toe rond tien uur en mochten meteen beginnen aanschuiven aan het 'vanaf hier 45 minuten wachttijd' bord, wat in werkelijkheid eindigde in meer dan twee uur aanschuiven. Maar geloof mij, mocht ik toen al weten welke meesterwerken ik te zien ging krijgen, had ik er met plezier dubbel zo lang gestaan. Het was elke minuut wachten meer dan waard. Toen het eindelijk aan ons was om binnen te gaan, was ik gigantisch euforisch. Ondanks de drukte kan ik zonder twijfel zeggen dat deze tentoonstelling zo wat de mooiste, meest ontroerende, magische tentoonstelling moet zijn die ik ooit gezien heb. Elke kamer had zijn eigen thema en sfeer, waarbij de ene de grootsheid en gratie van het modehuis leken te benadrukken en de andere een meer intieme kijk gaven in de carrière van de meester. In de laatste zaal stond ik minutenlang met tranen in mijn ogen te kijken hoe de video mapping art het plafond en de wanden omtoverde van schetsboek naar een zonovergoten bos naar een gouden sterrenhemel. Mocht ik nog eens in Parijs raken voor het einde van de tentoonstelling, bezoek ik deze magische plek zonder twijfel nog een keer. Al zou ik dan wel een ticket op voorhand kopen.

Dior tentoonstelling

Dior tentoonstelling
Dior tentoonstelling

Door de onverwachts lange wachttijd op onze tweede dag, bleef er niet veel tijd meer over om nog wat te sightsee'en dus gingen we snel nog wat winkelen en moesten we dan ons -alweer- haasten om nog iets te eten en op tijd aan de bushalte te staan. Ons mini reisje zat er alweer op maar we hebben er allebei enorm van genoten!

See you soon Paris!

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page