top of page

Oh, we're going to Ibiza!


Eivissa vanuit de haven.

Enkele maanden geleden, in volle winter, had ik het weer eens volledig gehad met die koude, donkere dagen. Ik wou op avontuur, genieten van zonovergoten stranden en eventjes helemaal aan niets of niemand moeten denken. Dus stapte ik naar het reisbureau en boekte een soloreis naar Ibiza. Het was de allereerste keer dat ik alleen op reis vertrok en één van de betere beslissingen die ik afgelopen maanden genomen heb. Hieronder vertel ik je welke plaatsen ik het meest memorabel vond. Eén tip kan ik je alvast meegeven: la Isla Blanca is het mooiste net voor het zomerseizoen, wanneer de temperaturen zalig zijn en de eerste partycruises nog moeten binnenvaren.

Eivissa en Dalt Vila

Dalt Vila betekent letterlijk 'hoge stad', dus verwacht je alvast aan trappen en hellingen! Onderweg naar boven word je verwend met een steeds mooier wordend panorama, maar het is pas als je volledig boven bent, dat je hier ten volle van kan genieten. De vele uitkijkpunten van de Castell Almudaina geven je afwisselend zicht op de lager gelegen stadsdelen of de helderblauwe zee waar talloze rosten en mini-eilandjes in verspreid liggen.

De kathedraal is omringd door een doolhof van smalle, pittoreske steegjes vol citrusbomen en prachtige cactussen waar je verschillende lokale bars en winkeltjes kunt vinden. Hoe meer je afdaalt, hoe meer toeristisch het volk en de prijzen worden. Laat die kaart vandaag maar lekker thuis en verdwaal in dit landschap van wit, groen en blauw.

Mijn favoriete eet- en drinkadresjes in Eivissa (de Catalaanse benaming voor Ibiza-stad) zijn ongetwijfeld El Retoque, S'Escalinata en La Brasa. Bij deze laatste twee geniet je gratis van een prachtige omgeving bij je glaasje wijn.

Om elke hoek schuilt hier nieuw Instagram-material.

De westkust en het beroemde Café del Mar

Om dit deel van Ibiza te verkennen kan ik jullie aanraden om een auto te huren als je liever niet op één plek blijft maar zoveel mogelijk verschillende baaien gezien wilt hebben. Ik had het geluk om te kunnen meerijden met een local die ik via Couchsurfing heb leren kennen, waardoor ik niet enkel de typische toeristenplekjes bezocht, maar ook de hidden gems kon ontdekken. De vaak verborgen stranden bestaan voornamelijk uit rotsen, al zijn er ook zandstranden te vinden. Hier verlaat je best de platgetreden paden, zo kom je de mooiste plekken tegen.

Time and Space door Andrew Rodgers

Helaas beperkt het openbaar vervoer zich tot de iets grotere steden, maar daar valt er natuurlijk ook iets te beleven. Eén van de meest bekende plaatsen in Ibiza is ongetwijfeld Café del Mar in San Antoni. Hier kan je je dag afsluiten met je voeten in het zand terwijl je geniet van de mooiste zonsondergang, onder begeleiding van live loungemuziek die aangepast wordt naarmate de zon achter de horizon verdwijnt. Nadien krijgt de zon (of de DJ, wie zal het zeggen?) steevast een luid applaus. Als je nog snel even een heerlijke milkshake to go wilt scoren voor tijdens de zonsondergang, moet je zeker binnenspringen bij Rita's Cantina.

De terrassen en houten trappen van Café del Mar strekken zich tegenwoordig ook bij andere cafés over de hele dijk uit.

San Juan en de Ibiza Horse Valley

Dit kleine dorpje ligt in het noorden van Ibiza, waar de natuur op vele plaatsen nog onaangeroerd en wild is. Er rijden bussen naar hier, maar indien je de regio zelf wilt verkennen geldt ook hier: met een auto raak je verder. In San Juan (officieel 'Sant Joan de Labritja') is er veel minder toerisme, en dat zorgt ervoor dat de streek zijn authenticiteit kan bewaren. Als je dan toch toeristen tegen het lijf loopt, zijn het voornamelijk Nederlanders. Over het algemeen is de sfeer hier ingetogener dan in het zuiden en westen van het eiland. Tegenover het witte kerkje vind je The Giri Café, een plek waar je heerlijk, bewust en seizoensgebonden eet. Ze proberen zoveel mogelijk te koken met wat in hun eigen tuin groeit. In diezelfde tuin is er ook plaats om te genieten van je maaltijd, aan tafel of in één van hun dubbele ligzetels. Ik koos er voor een avocado cheesecake en tussen ons gezegd, ik begin nog steeds te kwijlen als ik er weer aan denk.

Om dit wilde noorden optimaal te kunnen beleven, heb ik gekozen om een paardentocht te boeken bij the Ibiza Horse Valley. Voordat ik boekte was ik even aan het twijfelen omwille van de prijs van zo'n tocht, maar na het zien van de respectvolle en passionele manier waarmee David en Monique zorgen voor de herintegratie van de verwaarloosde paarden in de kudde, was het mij geen cent te veel. Ze zorgen met hart en ziel voor de paarden en nemen de tijd om hun verhaal met je te delen en te kijken welke ruiter het meest geschikt is voor welk paard. Door de prachtige natuur de ondergaande zon tegemoet galopperen is alvast één van de meest speciale momenten uit mijn leven.

Prachtig panorama halfverwege de paardentocht.

De 'authentieke' hippiemarkt van Las Dalias

Elke toeristengids zal het zeggen, vele locals zullen het zeggen en ook ik zeg het nu: je reis naar Ibiza is niet compleet zonder een bezoek aan Las Dalias. Deze historische hippiemarkt nabij San Carlos mag dan tegenwoordig wel bezaaid liggen met voornamelijk 'Made in China'- en andere nep-artikelen, het is een echt feest voor je zintuigen. Ik raad je aan om de markt vroeg op de ochtend te bezoeken om zo de grootste drukte te vermijden. De prijzen kunnen nogal hoog oplopen, maar af en toe kan je wel goede zaakjes doen. Snuister tussen de sfeervolle kraampjes en geniet van dit artificieel in stand gehouden toeristenpareltje. De omgeving rond de markt is trouwens ook de moeite!

Las Dalias.

Formentera

Eigenlijk verdient Formentera een aparte blogpost vol foto's, foto's en nog eens foto's, want hier zeggen beelden zoveel meer dan woorden. Formentera is een klein, 'exotisch' eiland ten zuiden van Ibiza en de mooiste plaats waar ik ooit geweest ben. Je bent er binnen een goed uur met één van de vele overzetboten die je afzetten in La Savina, de haven van het eiland. Van daaruit kun je te voet of met een huurfiets, -scooter of -auto op verkenning gaan. Fiets langs parelwitte stranden, helderblauw water, glinsterende zoutmeren en buitenaardse landschappen. Geniet van de wind in je rug, de zon op je gezicht en de eindeloze horizon.

Ik heb onder meer de stranden Es Pujols, Platja de Sa Roqueta en Platja de Illetes -wandel helemaal tot op het uiterste punt, je zal mij dankbaar zijn- bezocht. Op dit laatste strand ben ik de tijd (en zonnecrème) helemaal uit het oog verloren waardoor ik niet genoeg tijd had om de rest van dit eiland te ontdekken, omdat ik de laatste ferry van die dag anders ging missen. Roodverbrand maar helemaal voldaan en betoverd door dit stukje Caraïben in Europa werd ik terug afgezet aan Platja de ses Figueretes. Formentera heeft mijn hart gestolen, net zoals grote broer Ibiza.

De zoutmeren op Formentera.
Platja de Illetes aka het mooiste strand ooit.
Punta Prima.
Vrijheid en puurheid. Platja de Illetes.

En nog een laatste om mee af te sluiten ;-)

Stukje hemel op aarde.

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page