top of page

Vegan Easter quiche recipe & Try vegan: week 2


Zondag is het Pasen en dat staat voor velen gelijk aan chocoladefiguren, brunchen en heel veel ei-gerechten. In combinatie met de zopas gestarte aspergeperiode leek het mij een leuke uitdaging om eitjes en asperges te verenigen voor een nieuw receptje, maar dan op een vegan manier. Na een beetje opzoekingswerk en geklik op Pinterest, werd het idee voor deze vegan Paasquiche geboren. Om de smaak juist te krijgen heb ik iets specialere marinades en kruiden moeten gebruiken maar elke toevoeging is het helemaal waard en maakt het af! Het resultaat is een heerlijke hartige taart met knapperige stukjes groene asperge en stukjes gerookte "zalm"wortel. De frisse en schuimige citroensaus, gebaseerd op de klassieke mousselinesaus, is de kers op de taart. Het receptje vind je onderaan de pagina, onder mijn weekmenu. Verder lees je ook wat ik tijdens de tweede week van de Try Vegan challenge allemaal gegeten heb voor nog meer inspiratie.   

Deze week was het meer een restjesweek doordat ik van alles net iets te grote porties gekookt had en verder was bijna elk ontbijt een brood ontbijt omdat ik nu eenmaal super graag boterhammen eet. En choco. 'T is maar dat je het weet. Net zoals vorige week staan mijn "uitschuivers" er ook in vermeld om een zo eerlijk mogelijk beeld te schetsen van het verloop van deze challenge. 

English: Sunday it's Easter and for many this holiday means chocolatebunnies, brunches and a lot of dish with egg in the main role. Combining this with the asparagus season that's just started and a vegan twist and there was my idea! After some online search and Pinterest time, the concept of my vegan Easterquiche was born. To reach the exact flavor I had to use more special spices and marinades than I am used to, but they are all worth is and made the dish what it became. The result is a delicious savory cake with crispy pieces of green asparagus and bits of smoked "salmon"carrot. The fresh, foamy lemonsauce gives the dish that little extra. The recipe is on the bottom of this pages, just after my weekmenu. Also you can read what I ate for the second week of Try Vegan and get inspired.

This week was more of 1 leftover week since I cooked way too big portions and almost every breakfast was one with bread. I just really love bread. And chocolate paste, also known as Nutella but since the one I had is more chocolate than nuts and also a vegan version so I will just call it chocolate spread in the menu. And just like last week you can also read about my "vegan fails" so I can be as honest as possible about my journey.

Donderdag 11/4:

Vervolg van de busrit van Lissabon naar Bordeaux en de TGV naar Lille 

Ontbijt: sinaasappelsap, volkoren pasta met zwarte olijftapenade, kappers, olijven en verse spinazie. Banaan

Lunch: wrap met falafel (bij Falapit in Bordeau), chocomousse (bij Munchies in Bordeaux, aanrader!)

Diner: meergranenbroodjes

Tussendoor: Oreo's, zwarte chocolade

Vrijdag 12/4: Ontbijt: cappuccino met sojamelk, meergranenbrood, lepel (niet vegan) honing Lunch: wrap met kikkererwten, groenten en salade Diner: stoofpotje van wintergroenten, gekookte aardappels en oesterzwammen in de oven, (niet vegan) rode wijn Tussendoor: (niet vegan) gevulde vanillewafel bij Meerts in Lille, lokale specialiteit, "no cheese"cake (bij Happy f'eat in Lille, aanrader!), olijven, Provençaals brood, palmiertjes

Zaterdag 13/4: Ontbijt: boterhammen met (niet vegan) choco Lunch: volle rijst met curry kokossaus met rode bonen, linzen, paprika en tomaat, halve avocado Diner: boterhammen met Boerinneke choco (=vegan). Brood met wortelspread Tussendoor: appel, palmiertje

Zondag 14/4: Ontbijt: brood met choco, druiven Lunch: pita met verse frietjes, gegrilde groentes, salade en vegannaise, delivery van The Olive Streetfood in Brugge Diner: rijst en groentensaus van de dag ervoor met spinazie en avocado Tussendoor: 2 (niet vegan) mellocakes

Maandag 15/4: Ontbijt: sojayoghurt met fruitsmaak en haver en noten Lunch: spaghetti met groenten-tomatensaus Diner: brood met salsa en guacamole Tussendoor: 1 (niet vegan) mellocake, Brugs blond biertje (waarschijnlijk niet vegan), vegan Luikse wafel met kersen bij De Brugsche Tafel in Brugge, aanrader!

Dinsdag 16/4: Ontbijt: brood met choco en banaan Lunch: rest spaghetti en groentensaus Diner: brood met veganspread. Gebakken aardpeer met kruiden Tussendoor: marsepein, 2 stukjes vegan taart van bij BioVita in Sint-Kruis

Woensdag 17/4: Ontbijt: brood met choco Lunch: vegan quiche met asperges en mousselinesaus Diner:brood met choco en banaan Tussendoor: zwarte chocolade

Thursday 11/4:

Continuation of my busride from Lisbon to Bordeaux and TGV to Lille Breakfast: orange juice, whole wheat pasta with tapenade, capers, olives and fresh spinach. Banana  Lunch: wrap with falafel at Falapit Bordeaux, chocolatemousse at Munchies Bordeaux Diner: breads

Snack: Oreo's, dark chocolate Friday 12/4:

Breakfast: cappuccino with soymilk, bread and a spoon of (non vegan) honey

Lunch: wrap with chick peas, vegetables and salad

Diner: winterveggies, cooked potatoes and oyster mushrooms in the oven, a glass (non vegan) red wine

Snack: (non vegan) filled vanilla waffle from Meerts in Lille, local speciality. "No cheese"cake from Happy f'eat in Lille, recommended!, olives, provencal bread, biscuits

Saturday 13/4:

Breakfast: bread with (non vegan) chocolate spread

Lunch: whole rice with curry coconutsauce with res beans, lentils, bell pepper, tomato ans a half avocado

Diner: bread with "Boerinneke" chocolate spread (=vegan). Bread with carrot spread

Snack: apple, biscuit

Sunday 14/4:

Breakfast: bread with chocolate spread, grapes

Lunch: pita with fresh fries, grilled vegetables, salad and vegannaise, delivery from The Olive Streetfood in Bruges

Diner: whole rice en leftover vegetablesauce with extra spinach and avocado

Snack: 2 (non vegan) mellocakes

Monday 15/4:

Breakfast: soy yoghurt with fruitflavor and nuts and oats

Lunch: spaghetti with tomatosauce with veggies

Diner: bread with salsa and guacamole

Snack: 1 (non) vegan mellocake, a blond beer from Bruges (probably non vegan), vegan waffle with cherries from De Brugsche Tafel in Bruges, recommended! Tuesday 16/4:

Breakfast: bread with chocolate spread and banana

Lunch: leftover spaghetti en veggiesauce

Diner: bread with veganspread. Baked Jerusalem artichoke with herbs

Snack: marzipan, 2 pieces of vegan cake from Biovita in Sint-Kruis

Wednesday 17/4:

Breakfast: bread with chocolate spread

Lunch: vegan quiche with asparagus and mousseline sauce

Diner: bread with chocolate spread and banan

Snack: dark chocolate

Vegan Easter quiche

Nodig / Ingredients:

Voor de quiche / For the quiche:

1 rol kant en klaar kruimeldeeg / 1 roll ready-made shortcrust pastry

2 grote/dikke wortels / 2 large carrots

9 groene asperges / 9 green asparagus

250 gr stevige tofu /250 gr firm tofu

3 el sojaroom / 3 tbs soy cream

Kruiden en marinades / Herbs and marinades:

1 tl dille / 1 tsp dill

1 tl verse peterselie / 1 tsp fresh parsley

2 el smoked sojasaus / 2 tbs smokey soysauce

2 tl olijfolie / 2 tsp olive oil

3 el gedroogde zeewier / 3 tbs dried seaweed

2 el sojasaus / 2 tbs soy sauce

Zwarte peper / black pepper

Voor de mousselinesaus (grote portie) / For the mousseline (large portion):

200 ml sojaroom / 200 ml soy cream

100 ml aquafaba (kook- of blikvocht van kikkererwten) / 100 ml aquafaba

Sap van 1/2 citroen / juice of 1/2 lemon

1 tl dille / 1 tsp dill

1 el zwarte peper / 1 tbs black pepper

1 el sechuanpeper (geeft een frisse citrussmaak met pepertoets) / 1 tbs sechuanpepper

Hoe begin je er aan / How to (English recipe on request):

Rol het kruimeldeeg uit in een bakvorm (laat het bakpapier aan het kant en klare deeg hangen in plaats van in te vetten, scheelt tijd en zo krijg je de quiche nadien vlot uit de vorm) en bak blind voor 15 minuten op 180°C.

Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges, spaar deze om eventueel later eens groentenbouillon van te trekken. Schil de uiteinden zodat het dradige weg is. Blancheer de asperges en dep ze lichtjes droog. Snijd de asperges ongeveer 7 cm vanaf de top af op gelijke hoogte, zie onderstaande foto. Snijd de rest van de steel in stukjes van +- 1 cm. Zet aan de kant.

Schil de wortelen, snijd de uiteindes ervan en schil/rasp lange plakjes van de wortel. Blancheer deze in water met het gedroogde zeewier en laat even uitlekken. Maak de marinade met de gerookte sojasaus, peterselie, dille en olijfolie en voeg de wortels toe. Zorg dat de marinade overal verdeeld is. Zet aan de kant. Indien je een meer uitgesproken smaak wilt, kun je hiermee beginnen zodat de wortelschellen langer kunnen trekken.

Laat de tofu uitlekken en dep droog met keukenpapier of een schone doek. Verkruimel deze in een kom, voeg de 3 el sojaroom, 2 el sojasaus en zwarte peper toe. Meng goed.

Voeg nu alles bij de tofu en zorg dat de tofu verdeeld is over de groentes. Verdeel over het bladerdeeg en werk af met de aspergetopjes. Bak 25-30 minuten op 180°C.

Terwijl dit in de oven zit kun je aan de mousselinesaus beginnen. Klop de aquafaba op totdat het schuimig is. De textuur blijft vrij lang hetzelfde dus extra opkloppen om het slap worden tegen te gaan is niet nodig. Voeg de sojaroom hier kloppend aan toe, samen met de peper, sechuanpeper en het citroensap. Voeg eventueel wat zout toe naar smaak.

Opmerkingen:

- Laat de wortels zeker lang genoeg marineren. Proef af en toe eens tot wanneer jij vindt dat de smaak sterk genoeg is. De smaak zwakt iets af tijdens het bakken.

- In plaats van kruimeldeeg kan je ook bladerdeeg gebruiken voor iets meer crunch

- In plaats van de zeewier"kruiden" kun je ook eender welke soort gedroogd zeewier in stukjes aan het water toevoegen. De vorm doet er niet toe, het gaat om de ziltige smaak

Fan van het recept? Deel het gerust op social media en inspireer meer mensen met deze eivrije quiche! Als je dit gerechtje zelf uitprobeerd mag je mij er zeker in taggen, ik zie graag hoe anderen het aangepakt hebben! :) Smakelijk!


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page