top of page

Sorrento: de ultieme insider gids (deel 1)


Hoe langer ik weg ben uit Sorrento, hoe meer ik besef hoeveel geluk ik heb gehad om daar vier maanden te wonen. Het is een prachtige streek met veel afwisselende uitzichten en mogelijkheden, waar ik gedurende mijn verblijf volop van genoten heb. Omdat deze parel van de Middellandse zee nog steeds een minder vanzelfsprekende reisbestemming is, zeker bij het jongere publiek, wil ik graag mijn favoriete plekjes en activiteiten delen met jou. Laat je inspireren, duik mee in mijn bad vol zonneschijn en droom weg bij citrusbomen en kristalhelder water.

Het schiereiland van Sorrento bied een grote variatie aan landschappen, je vind er zowel (rots)stranden met prachtig reclame-blauw water als groene en minder groene bergtoppen die tot meer dan 1000 meter hoogte reiken. De beste manier om al dit moois te beleven is zonder twijfel door de staddrukte te verlaten en te gaan wandelen. Je hebt eindeloos veel keuze in hikeroutes maar ik heb mijn hart verloren aan twee betoverende trajecten.

In Sint-Agata (Massalubrense) leidt de vrij korte maar intensieve hike je naar Marina Crapolla, een piepkleine baai waar je met slechts een handvol anderen het keitjesstrand deelt. Je bent de eindeloze trappen zo vergeten wanneer je dit stukje paradijs naderd. Doe zoals wij en neem je zwemkledij, handdoek en eigen picknick mee, zodat je uitgebreid van je welverdiende rustpauze kan genieten. Wees lief voor de natuur en neem je afval nadien ook weer mee in een zakje, veel vuilbakken kom je niet tegen hier maar dat wil niet zeggen dat het milieu daarvoor moet boeten. De uitzichten die je onderweg hebt op de Li Galli eilanden en Capri maken dit alles tot a perfect walk in heaven.

Het Pad der Goden heeft zijn naam niet gestolen, ook deze hike zal je hart doen smelten. Hier is het een grotere uitdaging om deze wandelroute te bereiken, maar eens je tot in Bomerano geraakt bent, wijst het pad zichzelf goed uit. Gedurende de hele hike zie je bocht na bocht het ene uitzicht nog mooier dan het andere. Meters onder je voeten loopt de Amalfi Drive, één van de drukste auroroutes in de regio, maar daar merk je helemaal niets van terwijl je langs bloemen, vlinders en prachtige zeezichten wandeld.

Langzaam maar zeker zal je uiteindelijk Positano zien verschijnen, het eindpunt van deze hike. Net voor je de bewoonde wereld weer instapt, passeer je langs een kleine maar oh zo gezellige bar Il Chiosco del sentiero degli dei waar je even je dorst kan lessen of de eerste honger kan stillen, stap zeker even binnen bij deze gastvrije uitbaters! Via alweer eindeloze trappen (bij deze hike enkel dalend) bereik je de autoweg waar je verder naar Positano kunt wandelen of een strandje kan gaan opzoeken voor een verfrissend duik.

Voor meer wandelplezier op het vasteland kan je onder andere in Massalubrense en de regio van Monte Faito terecht. Deze laatste is makkelijk te bereiken met de Circumvesuviana van Sorrento tot in Castellamare di Stabia. Van daaruit kun je de kabellift nemen tot boven. Vraagt een wandelkaart in het toerismebureau, take a walk on the wild side en ontdek zelf nog meer pracht!

Kuieren in het prachtige, kleurrijke Procida is zeker ook een must als je in de regio van Sorrento verblijft. Dit paradijs in de baai van Napels is een nog vrij onbekend eiland voor vele reizigers. Hier voel je het echte, pure Italië in elk hoekje, in tegenstelling tot bijna elke andere plek in en rond Sorrento, waar (massa)toerisme het dagelijkse beeld bepaald. Met de ferry die twee maal per dag vanuit Sorrento uitvaart of ongeveer elk uur vanuit Napels vertrekt, kom je toe in de gezellige Marina di Procida. Enkele straatjes verder wandel je de nog mooiere haven Marina della Corricella tegemoet, waar je naast de vele uitzichtpunten ook eens een kijkje moet gaan nemen in één van de kerkjes.

Het eiland is zo klein dat je perfect alles te voet kunt gaan ontdekken. De allermooiste plaatsen liggen op slechts een half uur tot een kleine drie uur wandelen van de haven! Ga lunchen in één van de authentieke restaurants of geniet van een glas vers sinaasappelsap bij pittoreske panorama's. Het loont zeker ook de moeite om tot aan het uiterste punt van het eiland te wandelen, want daar kun je via de smalle brug naar Isola di Vivara wandelen, een beschermd natuurgebied in de vorm van een halve maan.

Op Instagram en Pinterest zie je vaak de mooiste verborgen strandjes in grotten en kleine baaien passeren, de één nog mooier dan de andere. Toen ik ontdekte dat er zo'n plekje te vinden was op slechts een half uurtje van mijn appartement, moest ik dit natuurlijk gaan verkennen. Via de bus raak je tot aan het begin van het 15 minuten lange wandelpad waar je dan na even zoeken de trapjes naar dit waterparadijs vindt.

Een eigen lunch meenemen is aan te raden als je hier wat meer tijd wilt spenderen, gezien je voor de dichtsbijzijnde winkel weer het wandelpad omhoog moet gaan. Je kunt ook lekker eten en drinken in Lido la Solara, een beachclub die je via een houten wandelpad vlakbij kunt bereiken. In de zomermaanden is het in de Bagni Regina Giovanna vaak een gezellige drukte, dus indien je de grot voor jou alleen wilt hebben, moet je iets vroeger opstaan. Later op de middag zit de plek volledig in de schaduw en kan het water er wat kouder zijn, maar dan zie je vanop de rotsen aan de andere kant van de grot wel de mooiste zonsondergang. Bagni Regina Giovanna is de ideale plek om een dagje te zonnen, zwemmen en genieten!

In deel 2 (volgt binnenkort!) neem ik jullie mee naar culturele bekende en minder bekende sites zoals Pompeii, Paestum, Herculaneum en meer!