top of page

Piñata paascake


Aangesneden pinãta cake

Na het zien van de prachtige paascake van Jane's Patisserie kreeg ik meteen zin om zelf aan de slag te gaan om een soortgelijke piñata-creatie te maken. Voor mij is dit de ultieme paastraktatie! Ik heb enkele maanden terug een periode gehad waar het drukke bezig zijn in de bakles en nadien direct doorfietsen naar mijn tekenlessen mij zodanig veel stress bezorgden dat ik moeilijk van het bakken kon genieten. Als gevolg daarvan verminderde de zin om thuis zelf dingen te bakken enorm, waardoor ik een hele tijd niets meer maakte en mij daar ergens wat schuldig over voelde omdat ik normaal juist heel graag in de keuken sta. Maar sinds een tijdje heb ik weer vollenbak goesting om nieuwe dingen uit te proberen en deze paascake is daar het gevolg van.

Zoals ik al zei haalde ik mijn inspiratie van de Instagrampagina van Jane's Patisserie voor de looks van de cake, maar voor het recept heb ik beroep gedaan op de informatie die ik al liggen had. Met recepten uit mijn bakcursus, de chocolade-kastanjecake uit de onlinerecepten van AH en de inspiratie van het moment heb ik mijn eigen draai gegeven aan deze luchtige biscuit. Mocht je het iets simpeler willen houden, kan je de chocolade-kastanjecake laten vallen, de cake is even lekker met enkel de biscuit. Je kan de paascake op voorhand aansnijden zoals op bovenstaande foto, maar het is ook super leuk om dit pas aan tafel te doen zodat je gasten echt het verrassingseffect van de cake kunnen beleven. Er kruipt best veel tijd in en niet alles verliep zoals ik gehoopt had (eerlijk is eerlijk) maar ik ben zeer tevreden met de smaak, textuur en vormgeving. Er zullen zeker nog variaties op deze piñatacake volgen!

Nodig:

Voor de biscuit:

5 eieren

150 gr suiker

150 gr bloem

Voor de chocolade-kastanjecake:

4 eieren

190 gr suiker

350 gr kastanjepuree

100 gr pure chocolade

Voor de slagroom:

200 ml slagroom

20 gr suiker

Voor de creme au beurre:

3 dooiers

250 gr suiker

250 ml melk (werkt niet met lactosevrije melk!)

500 gr boter op kamertemperatuur

1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract

Enkele druppels voedselkleurstof (kleur naar keuze)

2 peren, geschild en in stukjes gesneden

Sap van 1/2 citroen

1 el suiker

2 el (sinaasappel)likeur

250 gr paaseitjes naar keuze

Decoratieparels of chocoladevlokjes of andere taartdeco die jij leuk vindt

How to:

De biscuit:

Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop de eieren en de suiker op op warm water (niet koken!). Haal van het vuur en klop verder totdat je een zo luchtig mogelijk schuim bekomt. Voeg de gezeefde bloem geleidelijk toe aan het schuim door het met een pottenlikker onder te spatelen. Houd je mengtijd zo kort mogelijk!

Giet het beslag in een ingeboterde en bebloemde ronde bakvorm en bak de biscuit gedurende 30 minuten.

Laat de biscuit na het bakken uit zijn vorm afkoelen op een ijzeren rooster.

Mijn bakvormen hadden verschillende groottes waardoor ik ze nadien heb moeten bijsnijden.

De chocolade-kastanjecake:

Breek de pure chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie. Deze cake mag meegebakken worden met de biscuit, dus ook op 170°C (verwarm voor indien nodig). Splits de eieren en mix de eidooiers, de suiker en de kastanjepuree tot een licht en schuimig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade al roerend toe. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het dooiermengsel.

Giet het beslag in een beboterde bakvorm en bak 30 à 35 minuten.

Terwijl de cakes aan het bakken zijn zet je de stukjes peer op een klein vuurtje met het citroensap en de suiker. Roer regelmatig om, zodat alle suiker gesmolten is en alle stukjes even doordrongen zijn. Zet daarna in de koelkast.

Voeg de suiker bij de slagroom en klop de room op totdat het een stevige, luchtige massa is. Eventueel kan je hier ook wat kleurstof toevoegen mocht je dat willen.

Creme au beurre:

Breng de melk aan de kook met 2/3 van de suiker en vanillesuiker. klop de dooiers los met de rest van de suiker en giet vervolgens en beetje van de kokende melk bij de dooiers. Giet dit mengsel vervolgens bij de rest van de kokende melk. Zet het vuur lager en spatel er nog even door. Giet door een zeef en laat afkoelen op ijswater.

Klop de boter tot crème en voeg het geleidelijk bij het koude mengsel. Voeg de voedselkleurstof toe. Indien het schift, nog even opwarmen in een warm water bad en opnieuw kloppen.

Laat afkoelen.

How to build:

Snijd de biscuit horizontaal in bij voorkeur in 3 schijven. Doe hetzelfde met de chocoladecake, hier zullen 2 schijven genoeg zijn. Mijn 2e schijf (bovenkant van de cake, zie foto) is helaas gesneuveld dus heeft mijn cake uiteindelijk 4 in plaats van 5 lagen gekregen.

schijven cake

Haal vervolgens uit elke laag, op de bovenste laag na, het middenste deel eruit. Ik heb dit met een glas met +- diameter 8 cm gedaan.

Leg de eerste laag op je presentatieoppervlak of bord. Sprenkel wat likeur over de cake en spatel daarna een goeie laag slagroom op de cake. Let erop dat je wegblijft van het uitgesneden deel, anders zullen de paaseitjes besmeurd worden. Verdeel de uitgelekte stukjes peer over de slagroom.

Herhaal dit met de volgende lagen en bouw zo je paascake laag per laag op.

Giet de paaseitjes voorzichtig in de holte en dek deze vervolgens af met de laatste, niet uitgesneden/uitgeholde laag cake.

Verdeel de crème au beurre over de cake en maak deze effen met behulp van een paletmes. Ik vond het het eenvoudigste werken om van de top naar de bodem toe te smeren. De restjes crème au beurre heb ik gebruikt om de cake mee te decoreren. Verder heb ik nog wat eetbare parelmoerspray en chocoladeschilfers gebruikt om mijn paascake af te werken.

Tadaaa! Nu ben je helemaal klaar om de show te stelen op de paasbrunch! Vrolijk Pasen :)

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

more on

TRAVEL

SUSTAIN-ABILITY

MINDSET

LIFESTYLE

ART

20210729_153956.jpg
Margaux 
Poppe
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Blogger and illustrator

Hi, nice to meet you! I am the face behind Beyond the clouds. Based in Belgium, found about discovering new places, playing with paint and drawing with words. Learn more about me here or get in touch!

bottom of page